Κορυφώνονται οι πιέσεις της Gazprom προς την κυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ, και μαζί και το θρίλερ για το διαγωνισμό πώλησής της, εννέα ημέρες πριν τις 29 Μαίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.

gazΤο θερμόμετρο στο μέτωπο της ΔΕΠΑ ανεβαίνει με την Gazprom να προσπαθεί να «κλειδώσει» πολιτικά το θέμα, γι’ αυτό και έφθασε χθες στην Αθήνα για φορά μέσα στο τελευταίο δίμηνο αντιπροσωπεία του ρωσικού ομίλου υπό τον γενικό διευθυντή διεθνών σχέσεων Πάβελ Οντέροφ για επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, σήμερα φτάνει εκτός απρόοπτου στην Αθήνα και ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ (η πρώτη φορά ήταν το Μάρτιο).Η επίσκεψη του αφεντικού της Gazprom σχετίζεται με τα θέματα που η ρωσική πλευρά έχει θέσει ως προαπαιτούμενα για να «κατέβει» στο διαγωνισμό. Γνωρίζοντας καλά ότι είναι πιθανό η Κομισιόν να μην εγκρίνει τυχόν εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom, τον κύριο τροφοδότη της σε φυσικό αέριο, η ρωσική πλευρά έχει θέσει εδώ και καιρό τουλάχιστον 20 όρους. Εννέα ημέρες, πριν τις 29 Μαΐου, οπότε και εκπνέει η νέα προθεσμία που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών,
πολλές από τις απαιτήσεις έχουν ικανοποιηθεί, αλλά όχι όλες.

Τα αγκάθια

Τα κυριότερα θέματα που συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθια» είναι το αίτημα των Ρώσων, σε περίπτωση που πλειοδοτήσουν, να τους επιστραφεί στο 100% η εγγυητική επιστολή που θα καταθέσουν, αν και εφόσον η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν αρνηθεί να τους κατακυρώσει το διαγωνισμό. Μέχρι πρότινος, η ελληνική πλευρά, προκειμένου να διασφαλισθεί το Δημόσιο από μια τέτοια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε «ναυάγιο» το διαγωνισμό, επέμενε να μπορεί να παρακρατήσει ένα ποσοστό της εγγυητικής. Οι Ρώσοι το αρνούνταν κατηγορηματικά. Το άλλο «αγκάθι» αφορά στο αίτημα των Ρώσων να τους διασφαλίσει το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα αποπληρωθούν τα χρέη που έχουν οι ιδιώτες προς τη ΔΕΠΑ. Η ελληνική πλευρά κινείται προς την κατεύθυνση του να βρεθεί ικανοποιητική λύση χωρίς ωστόσο να σκοντάφτει στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Σαν αντιστάθμισμα πάντως, εφόσον δηλαδή ικανοποιηθούν οι όροι της, η Gazprom έχει θέσει στο τραπέζι μια συνολική πρόταση για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ξεκινούν από τη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, έως τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό για τη «μικρή ΔΕΗ».

Και ο ρόλος των Αζέρων

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως με τα δεδομένα των προσφορών που υπάρχουν, η προσφορά της Gazprom είναι η καλύτερη. Προσθέτουν ωστόσο ότι η παρουσία της αζέρικης Socar στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ διευκολύνει την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μην καταλήξει ο όμιλος ΔΕΠΑ στο σύνολό του σε ρωσικά χέρια. Δεδομένου μάλιστα ότι ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή των Αζέρων στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η παρουσία της Socar ισορροπεί κάπως το γεωπολιτικό πόκερ.

Πηγή: energypress.gr