Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Philipp Roesler δήλωσε ότι η Κομισιόν διέπραξε «σοβαρό λάθος» με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα και την κάλεσε να καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενη «εμπορική σύγκρουση».

barozo_photovoltaicΗ Κομισιόν συμφώνησε πρόσφατα να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου που έκανε λόγο για περαιτέρω διάλογο.

Η Κομισιόν έδωσε την στήριξή της στην πρόταση του Επιτρόπου Εμπορίου, Karel De Gucht, περί επιβολής προσωρινών δασμών μέχρι τις 6 Ιουνίου, προκειμένου να καταστούν λιγότερο ελκυστικές οι κινεζικές εξαγωγές ηλιακών πάνελ.

Ο Κινέζος Πρέσβης στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Yi Xiaozhun, αποκάλεσε «λανθασμένη» την απόφαση, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει για τυχόν αντίποινα.

«Θα στείλει το λάθος μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι έρχεται ο προστατευτισμός», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος στο Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Roesler:

«Είναι ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Roesler στην εφημερίδα Welt am Sonntag την Κυριακή.

Είπε επίσης ότι η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι δασμοί επί των ηλιακών πάνελ θα πλήξουν το διμερές εμπόριο. «Αυτό δείχνει ότι οι τιμωρητικοί δασμοί στις εισαγωγές είναι το λάθος εργαλείο».

Ο Roesler δήλωσε στην εφημερίδα ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τις συνέπειες των τιμωρητικών εισαγωγικών δασμών ενάντια στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας. Η Γερμανία είναι μία από τις κορυφαίες χώρες σε εξαγωγές παγκοσμίως.

«Η γερμανική βιομηχανία είναι πολύ και σωστά ανήσυχη», δήλωσε ο Roesler. «Περιμένω από την Κομισιόν να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο εμπόριο. Η Κομισιόν πρέπει να αναζητήσει μια απόφαση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων αντί απειλών».

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών BDI προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να έχει η κίνησης της Επιτροπής να επιβάλει δασμούς που θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 47% επί των ηλιακών πάνελ από την Κίνα.

Πηγή: euractiv.gr