Η έκκληση Hollande περί ενιαίας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης θα πρέπει να εξεταστεί δήλωσε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Emma Bonino.

François Hollande victory_small«Εκλαμβάνουμε θετικά την γαλλική θέση», είπε σε συνέντευξη τύπου η Bonino. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Hollande «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και να διερευνηθεί».

Την περασμένη Πέμπτη ο Hollande έκανε έκκληση για μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη με τον δικό της προϋπολογισμό, το δικαίωμα να δανείζεται η ίδια, ένα εναρμονισμένο φορολογικό σύστημα και δικό της πρόεδρο.

Σε συνέντευξη τύπου που διήρκησε 150 λεπτά, μία μέρα μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι η Γαλλία βυθίζεται στην ύφεση, ο σοσιαλιστής ηγέτης υπερασπίστηκε τα μέτρα του για οικονομική μεταρρύθμιση και δημοσιονομική πειθαρχία και είπε στο γαλλικό λαό ότι θα πρέπει να εργαστεί «λίγο περισσότερο» για να εξασφαλίσει πλήρη σύνταξη μελλοντικά.

Αντικρούοντας τις κριτικές κατά της Γαλλίας ότι έχασε τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας της μειούμενης ανταγωνιστικότητάς της, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θέλει να δημιουργήσει μια πολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση εντός δύο ετών.

«Είναι ευθύνη μου ως ηγέτης ενός ιδρυτικού μέλους της ΕΕ… να βγάλουμε την Ευρώπη από τη νάρκη που έχει παγιδευτεί και να μειώσουμε τη δυσαρέσκεια των λαών για αυτή», τόνισε.

«Εάν η Ευρώπη παραμείνει στην κατάσταση που είναι τώρα, θα μπορούσε αυτό να είναι το τέλος του εγχειρήματος».

Αναγνώρισε ότι ίσως έρθει αντιμέτωπος με την αντίσταση της Γερμανίας, η οποία αντιτίθεται στην έκδοση ευρωομολόγων. Το Βερολίνο είναι απρόθυμο επίσης να αποκτήσει η ευρωζώνη δική της ανεξάρτητη δομή φοβούμενο ότι θα αυξηθεί η διαίρεση στην ΕΕ, μεταξύ των 17 της ευρωζώνης και των 10 υπολοίπων.

Ο Hollande είπε ότι μια μελλοντική οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης θα συζητούσε τις κύριες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη, θα εναρμόνιζε τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας, ενώ θα ξεκινούσα και τον αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής.

Πρότεινε να προωθηθούν οι σχεδιαζόμενες δαπάνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων της Ευρώπης, ενώ μίλησε ακόμη και για πανευρωπαϊκή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, πρότεινε ένα δεκαετές σχέδιο δημόσιων επενδύσεων στο τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, στην υποσχόμενη ενεργειακή μετάβαση, στη δημόσια υγεία και στα μεγάλα έργα υποδομών για τις μεταφορές.

Πηγή: euractiv.gr