Αυστηρή προειδοποίηση προς την Κίνα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ κατά των κατασκευαστών εξοπλισμού για τηλεπικοινωνίες κινητής τηλεφωνίας, έστειλε η Κομισιόν.

spectrumΟ Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Karel De Gucht, είπε σε δήλωσή του ότι οι Επίτροποι συμφώνησαν «επί της αρχής» να ανοίξουν έρευνα αντιντάμπινγκ και παράνομων επιδοτήσεων κατά της Κίνας, ωστόσο πρώτα θα επιδιώξουν να διαπραγματευθούν μια λύση με τις κινεζικές αρχές.

«Το ρολόι χτυπάει. Είχαμε μια πολιτική ανοιχτών θυρών για διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους εταίρους μας για σχεδόν ένα χρόνο και τώρα ελπίζουμε οι κινεζικές αρχές να συμμετάσχουν σε αυτές με σοβαρό τρόπο», είπε ο Βέλγος.

Το δάκτυλο στη σκανδάλη

Πηγή της ΕΕ αναγνώρισε ότι η ανακοίνωση δεν αναφέρει συγκεκριμένη δράση κατά της Κίνας, ωστόσο επεσήμανε:

«Βάζουμε το δάκτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι να πυροβολήσουμε, ωστόσο αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων».

Η EurActiv αντιλαμβάνεται ότι ο De Gucht συναντήθηκε με Γερμανούς διπλωμάτες την Τρίτη προκειμένου να συζητήσει το θέμα. Το Βερολίνο φαίνεται να διστάζει απέναντι στο ενδεχόμενο να ληφθεί δράση εναντίον της Κίνας, φοβούμενο δυνητικά αντίποινα στις εξαγωγές της.

Η ΕΕ αποτελεί τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Κίνας, ενώ για την ίδια την ΕΕ, η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος μετά τις ΗΠΑ. Οι κινεζικές εξαγωγές αγαθών στην ΕΕ ήταν πέρυσι αξίας 290δις €, ενώ οι ευρωπαϊκές προς την Κίνας ήταν 144δις €.

18 έρευνες για το εμπόριο

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη 31 έρευνες σε θέματα εμπορίου που βρίσκονται σε εξέλιξη, 18 εκ των οποίων αφορούν στην Κίνα. Η μεγαλύτερη έρευνα αφορά στις εισαγωγές κινεζικών ηλιακών πάνελ, κυττάρων και συλλεκτών αξίας 21δις € με την ΕΕ να αναμένεται να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε αυτή την υπόθεση.

Η προτεινόμενη έρευνα για τις τηλεπικοινωνίες θα σηματοδοτήσει ένα νέο γύρο συγκρούσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας, καθώς θα ξεκινήσει από την ίδια την Κομισιόν χωρίς να έχει προηγηθεί καταγγελία από τη βιομηχανία.

Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ενώ Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπως οι Ericsson, Nokia Siemens Networks και Alcatel-Lucent έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις φθηνές εισαγωγές, δεν είναι έτοιμοι να κάνουν επίσημη καταγγελία φοβούμενοι πιθανά αντίποινα.

Η ΕΕ από την άλλη τονίζει ότι ξεκινώντας μια τέτοια έρευνα από μόνη της- γνωστή και ως αυτεπάγγελτη- θα παράσχει ένα βαθμό προστασίας στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς προσφέρει μια ασπίδα προστασίας υπέρ των ευρωπαϊκών εταιρειών, σε περίπτωση που ο κίνδυνος αντιποίνων είναι υψηλός», είπε σε δήλωσή της η Κομισιόν.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών θα ξεκινήσουν φέτος την ανάθεση συμβάσεων για υπερταχεία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, και αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη ώθηση στην Huawei, την 2η μεγαλύτερη παραγωγό παγκοσμίως, καθώς και την ZTE, την 5η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού για τηλεπικοινωνίες.

Ο νέος Κινέζος υπουργός πρέπει να διαπραγματευθεί

Οι εξαγωγές εξοπλισμού δικτύου της Κίνας, οι σταθμοί βάσης και οι σταθμοί συνδέσεων που χρησιμοποιούνται από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών για την μετάδοση φωνής και μηνυμάτων κοστίζουν στην ΕΕ πάνω από 1δις € ετησίως, παρέχοντάς τους έτσι το ¼ της αγοράς.

Η έρευνα δεν είναι σε συσκευές τελικού χρήστη όπως τηλέφωνα και μόντεμ.

Πηγή που ασχολείται με εμπορικά ζητήματα στις Βρυξέλλες είπε στην EurActiv ότι μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο De Gucht είναι η διαπραγμάτευση με το νέο υπουργό εμπορίου της Κίνας, Gao Hucheng.

Πηγή: euractiv.gr