Προσπάθεια να αποκρύψει τη δύσκολη συμβίωση με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, λέγοντας ότι μπορεί να μην έχουν «επιστήθια φιλία» ωστόσο η επαγγελματική τους σχέση είναι ισχυρή και κρίσιμη για την Ευρώπη.
Με το Γερμανό ΥΠΕΞ να λέει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να δρα με «τευτονική αλαζονεία» απέναντι στους εταίρους της στην ευρωζώνη, η Merkel προσπάθησε να υποβαθμίσει την κριτική που δέχθηκε από τους Γάλλους σοσιαλιστές.
«Ζώντας σε μια ανοιχτή κοινωνία θα πρέπει να έχουμε αποχρώσεις μεταξύ της σύγκρουσης και της επιστήθιας φιλίας- αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική», είπε η Merkel σε συνέδριο για την Ευρώπη στο Βερολίνο την Πέμπτη (16 Μαΐου).
Τον περασμένο μήνα το κόμμα του Hollande χαρακτήρισε «εγωκεντρική» την ηγεσία της Merkel σε ένα κείμενο που εν συνεχεία τροποποιήθηκε, καταδεικνύοντας την βαθιά εχθρότητα που έχει προκληθεί στη Γαλλία λόγω της γερμανικής εμμονής στη λιτότητα.
Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί κεντροδεξιοί ασκούν δριμεία κριτική στον Hollande και τον κατηγορούν για την ανικανότητά του να μειώσει το έλλειμμα της χώρας.
Το «Merkozy» πέθανε
Ωστόσο η Merkel επεσήμανε ότι έχει «καλές προσωπικές σχέσεις» με τον Hollande, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης «βασίζονται σε πολύ ισχυρά θεμέλια».
Όμως η στενή της συνεργασία που είχε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, και που οδήγησε στο ζευγάρι «Merkozy», δεν μπορεί να επαναληφθεί.
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, τόνισε ότι τα δημοσιεύματα του Τύπου περί εχθρικής γλώσσας σώματος μεταξύ Merkel και Hollande είναι «για γέλια».
Έχοντας διανύσει ένα χρόνο θητείας, τα ποσοστά δημοτικότητας του Hollande είναι τα χειρότερα για μεταπολεμικό ηγέτη της Γαλλίας, ενώ της Merkel βρίσκεται στο 60% και είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει και τρίτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Παρόλο που η Γερμανίδα δεν συμπαθεί τις σοσιαλιστικές πολιτικές, γνωρίζει πολύ καλά ότι η σταθερότητα της Γερμανίας και της ευρωζώνης εξαρτώνται από την επιτυχία του Hollande.
Η Merkel τόνισε πως τόσο αυτή όσο και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schäuble, είναι «πολύ αισιόδοξοι» για τη Γαλλία, ότι θα βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενθάρρυνσης της ανάπτυξης.
«Δεν θα επικρίνουμε ανοιχτά τη Γαλλία», είπε στο συνέδριο ο Schäuble. «Γνωρίζουμε πως η Γαλλία θα κάνει και κάνει πολλά πράγματα πολύ καλύτερα από τη Γερμανία».
Πηγή: euractiv.gr