Μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, σύμφωνα με τη Σουηδή Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström, η όποια απάντησε σε σχετικό ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Παπανικολάου.

cyber_hackers201Σύμφωνα με την Επίτροπο, το 38% των Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου έχουν αναφέρει πως έλαβαν ηλεκτρονικά μηνύματα όπου τους ζητούσαν με δόλιο τρόπο χρήματα ή προσωπικά δεδομένα.

Ακόμη, το 13% αυτών δεν μπόρεσαν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε υπηρεσίες εξαιτίας επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και το 12% έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ το 8% των χρηστών του διαδικτύου ανέφεραν ότι τους υποκλάπηκαν τα στοιχεία ταυτότητάς τους.

Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν επεκταθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε άλλους τομείς, ενώ υπογράμμισε ότι το τελευταίο τρίμηνο το ποσοστό κλοπής μοναδικών κωδικών έχει αυξηθεί κατά 72%.

Η Σουηδή Επίτροπος υπογράμμισε ότι παρά την αύξηση στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

«Μόλις πριν από λίγες ημέρες εξαρθρώθηκε ένα παγκόσμιο εγκληματικό δίκτυο, το οποίο διέπραττε απάτες με στόχο τις πιστωτικές κάρτες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με διεθνή αστυνομική επιχείρηση της Ρουμανικής Μονάδας κατά του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος», είπε.

Το Κέντρο κατά του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θεσπίστηκε στις αρχές 2013, στοχεύοντας να αντιμετωπίσει το δικτυακό οργανωμένο έγκλημα σε περιπτώσεις από απάτη στις διατραπεζικές συναλλαγές στο διαδίκτυο μέχρι την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

«Η επιτυχής καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, επιβάλει τη διαμόρφωση του σχετικού νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για τη στρατηγική για την προστασία του κυβερνοχώρου της ΕΕ και για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο απαιτούνται ακόμα πιο θαρραλέες δράσεις, καθώς η διαπιστωμένη αύξηση του διαδικτυακού εγκλήματος εμποδίζει την ανάπτυξη των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε έναν τομέα όπου παρά την κρίση, εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου.

Πηγή: euractiv.gr