Όλα στην ζωή είναι κύκλος.. Η σημερινή οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας ίσως τελικά αφήσει κάτι θετικό..

souvlakiaΗ κρίση λέει μας ενώνει!! Όπως και την δεκαετία του 90 οι καλύτερες γιορτές γίνονταν στα σπίτια φιλών, τα καλύτερα γλέντια στις αυλές σπιτιών και τα καλύτερα πάρτι στις παραλίες έτσι σήμερα ξανά γύρισε το μοντέλο αυτής της διασκέδασης. Ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης διαμαρτύρονται όπως και οι περισσότεροι επαγγελματίες για μεγάλη πτώση της δουλείας τους..

Ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση πωλήσεων σε κάβες και στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε προϊόντα αλκοολούχα. Επίσης λόγω της οικονομικής κρίσης που ο κόσμος έχει μαζευτεί στα σπίτια του παραγγέλλει αρκετές φόρες την εβδομάδα από έξω αφού κατακλύζονται από προσφορές όπως στην μια πίτσα η δεύτερη δώρο..οπότε επικρατεί η άποψη να μαζευτούμε..να δούμε μια ταινία και να παραγγείλουμε. Αυτό είναι μια ένδειξη πως ο κόσμος πια..ψάχνει φτηνότερους τρόπους να διασκεδάσει ..και σίγουρα η πιο οικονομική πρόταση είναι η μάζωξη σε σπίτια βάζοντας όλοι «ρεφενέ» !

Παράλληλα όμως αυτό μπορεί να οδηγεί και σε υπερκατανάλωση φαγητού & ποτού..μιας και υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα και από τα δυο. Τα άτομα ιδίως που μπορεί να είναι σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής έχουν άγχος για αυτές τις κοινωνικές συναντήσεις. Από την άλλη όμως το να κάνει κάποιος δίαιτα δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθεί από τέτοιες κοινωνικές συνευρέσεις και να θέτει τον εαυτό του σε απομόνωση με τον φόβο μήπως και υποτροπιάσει! Και όμως ακόμη και στα πιο ανθυγιεινά ταχυφαγία υπάρχουν επιλογές που δεν μπορούν να μας βλάψουν. Έτσι στο ερώτημα τι μπορώ να παραγγείλω από έξω οι απαντήσεις είναι πολλές!!

Είμαι σίγουρη ότι στο κάτω μέρος από τα τραπεζάκια του σαλονιού μας υπάρχει ένα καλαθάκι γεμάτο διαφημιστικά φυλλάδια delivery! Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε:

Φυλλάδιο Πιτσαρίας: Αν η παρέα θέλει να φάει πίτσα προτιμήστε μια απλή με τυρί & σάλτσα ντομάτας ή μια μεσογειακή πίτσα που θα περιέχει και πολλές πήγες αντιοξειδωτικών όπως πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι ντομάτα, ελιές & ρίγανη. Για να μην ξεπεράσετε την επιθυμητή ποσότητα παραγγείλετε και μια ατομική σαλάτα χωρίς σος γιατί έτσι υπάρχει περιθώριο να φάτε ένα κομμάτι πίτσα παραπάνω, αν πάλι όχι επιλέξτε η σαλάτα σας να έχει σος από ελαιόλαδο.

Φυλλάδιο Ζυμαρικά- Χάμπουργκερ – Club σάντουιτς: Η αλήθεια είναι πως αν μπορούσατε να αποφύγετε την επιλογή αυτή θα ήταν το καλύτερο. Αν πάλι όχι προτιμήστε μια μακαρονάδα ολικής άλεσης φούρνου με κόκκινη σάλτσα ή μια vegetarian με ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριά & κρεμμύδι αποφεύγοντας αυτές με τα αλλαντικά.

Αν η παρέα θελήσει χάμπουργκερ μην πανικοβληθείτε! Παραγγέλλεται ένα Berger χωρίς σος, με μαρούλι, ντομάτα, τυρί & μπιφτέκι ( επιλέξτε μπιφτέκι λαχανικών ή κοτόπουλο- γαλοπούλας). Θα έλεγα όμως να το φάτε με τον εξής τρόπο: ανοίξτε το στα δυο και φάτε το ένα από τα δύο ψωμάκια, αφαιρέστε τις πατάτες από το πιάτο σας και στην θέση τους τοποθετήστε μια πράσινη σαλάτα εποχής.

Το Club σάντουιτς δεν είναι τόσο τραγικό σαν επιλογή όσο φαντάζεστε. Προτιμήστε ένα χωρίς την μαγιονέζα ή ζητήστε μαγιονέζα light και αντί για μπέικον να έχει φιλέτο κοτόπουλο ή βραστή γαλοπούλα, φάτε τα 3 από τα 4 κομμάτια αν θέλετε να φάτε και 10 τηγανιτές πατάτες.

Φυλλάδιο Σουβλατζίδικου: Μην αγχώνεστε!! Δεν είναι τόσο ένοχο όσο ακούγεται!! Εδώ και αν έχετε επιλογές. Αν θελήσετε γύρο τότε παραγγείλετε μια μερίδα γύρο κοτόπουλο που είναι πολύ πιο άπαχο από το χοιρινό. Ζητήστε γαρνιτούρα να έχει μόνο λαχανικά ( κρεμμύδι & ντομάτα) ενώ αντί για σος ζητήστε τζατζίκι. Μόνο προσοχή ζητήστε το τζατζίκι σε ξεχωριστό μπολάκι για να ορίσετε εσείς την ποσότητα που πρέπει ( 1 κουταλιά της σούπας). Αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες ενώ στην θέση της επιλέξτε μια πίτα κυπριακή αλάδωτη.

Αν θελήσετε να φάτε καλαμάκια τότε θεωρώ ότι θα ήταν η καλύτερη σας επιλογή. Δύο καλαμάκια χοιρινό ή κοτόπουλο με μια σαλάτα χωριάτικη θα ήταν ότι πρέπει αφού πρόκειται για ένα γεύμα που πολύ συχνά προτείνουμε εμείς οι διαιτολόγοι. Ξέρω ότι στα σουβλατζίδικα υπάρχουν πολλοί πειρασμοί όμως δεν θα έπρεπε να υποκύψετε σε επιλογές όπως χωριατικά λουκάνικα σε πίτα, κεμπάπ γιαουρτλού.

Υπάρχει και η επιλογή η παρέα σας να θέλει να καταφύγει σε διάφορες ποικιλίες παίρνοντας πολλούς διαφορετικούς μεζέδες. Είναι μια επικίνδυνη επιλογή γιατί τσιμπώντας συνεχώς ίσως να μην καταλάβετε ότι μπορεί να ξεφύγετε στην ποσότητα του φαγητού σας. Πρόταση μας είναι σε αυτήν την περίπτωση είναι να φτιάξετε ένα πιάτο μπροστά σας με διάφορα έτσι ώστε να φτάσουν τα ερεθίσματα στους υποδοχείς του εγκεφάλου σας ότι αυτή είναι η ποσότητα που έχετε να φάτε και να μην μείνετε στο συνεχές τσίμπημα.

Κεφάλαιο ποτά: θα σας έλεγα να αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου cola και αν χρειάζεστε κάτι ανθρακούχο που θα σας βοηθήσει στην πέψη τότε ας είναι μια σόδα ή ανθρακούχο νερό. Αν πάλι θελήσετε κάτι αλκοολούχο επιλέξετε λευκό κρασί αποφεύγοντας τα πολύ δυνατά κρασιά.

Όσον αναφορά της μπύρα είναι καλή επιλογή αρκεί να κρατήσουμε σταθερή την ποσότητα που ενδείκνυται να πιούμε και το λέω αυτό γιατί οι περισσότερη έχουμε την εντύπωση ότι η μπύρα μας ξεδιψάει. Μεγάλο λάθος γιατί αντίθετα επειδή περιέχει αλκοόλ μας προκαλεί αφυδάτωση τείνοντας έτσι να θέλουμε να πιούμε παραπάνω ποσότητα. Θα έλεγα να αποφύγετε ποτά όπως τσίπουρο ή ούζο γιατί και σε αυτά έχει παρατηρηθεί η υπερκατανάλωση τους προσθέτοντας αρκετές περισσότερες συνολικά θερμίδες στο γεύμα σας.

Ακόμη και αν δεν εφαρμόσετε τίποτα από ότι είπαμε παραπάνω δεν χάθηκε και ο κόσμος. Η επόμενη ημέρα που θα έρθει είναι μια καινούρια ημέρα που θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσει με ένα υγιεινό πρωινό και θα συνεχίσει με σωστές διατροφικές επιλογές. Μην ξεχνάτε.. όλοι μας με λίγη προσπάθεια μπορούμε να βελτιώσουμε την διατροφική μας συμπεριφορά εφαρμόζοντας τους θεμελιώδεις νόμους της υγιεινής διατροφής και δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε να περνάμε καλά με φίλους και να νιώθουμε περιθωριακά λόγο μιας δίαιτας.

της Μαυρομιχάλη Πόπης – Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr