Την Κυριακή του Θωμά (12/5) η Νάουσα τίμησε την 191η επέτειο του Ολοκαυτώματός της, τους εθνομάρτυρες που πέσανε κατά την διάρκεια των βίαιων συμπλοκών του 1822 και τους 1241 Νεομάρτυρες που σφαγιάστηκαν στο “Κιόσκι”, καθώς και τις περίπου 60 Ναουσαίες γυναίκες που μαρτύρησαν στην Θεσσαλονίκη, μη δεχόμενες να απαρνηθούν την πίστη τους.

191OlokaftomaNaoussis24Το Σάββατο 11 Μαΐου, παραμονή της εορτής, στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ναούσης πραγματοποιήθηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

191OlokaftomaNaoussis19Ο Μητροπολίτης από την Πελοποννησιακή Μητρόπολη Γόρτυνος κ. Ιερεμίας στον λόγο του, σημείωσε την σπουδαιότητα της άσκησης στην ζωή του κάθε χριστιανού τονίζοντας ότι το μαρτύριο είναι αποτέλεσμα της ασκητικότητας και της Χάρης του Θεού στην ζωή του. Δεν μπορεί ο κάθε χριστιανός να μαρτυρήσει και να δώσει και την ζωή του για τον Χριστό εάν πρώτα δεν γίνει μέτοχος της Χάριτος, εάν δεν ελκύσει με την άσκησή του, με την ζωή του την Χάρη του Θεού ώστε να ενδυναμωθεί πνευματικά νικώντας ακόμα και τον φόβο του θανάτου για την αγάπη του Χριστού.

191OlokaftomaNaoussis21Την Κυριακή 12 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Ναούσης, τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο τονίζοντας: «Οι Νεομάρτυρες της Νάουσας είναι αυτοί οι μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες, είναι αυτοί που κήρυξαν με την θυσία τους, με το αίμα τους ότι ο Χριστός Ανέστη».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε δοξολογία παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Ημαθίας.

Στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον “Τόπο Θυσίας” και παρέλαση.

191OlokaftomaNaoussis23

Πηγή φωτο – κειμένου: imverias.gr