Υψηλής σημασίας γεγονός θεωρεί η κινεζική κυβέρνηση την επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα, σύμφωνα με τον Κινέζο πρεσβευτή στην Αθήνα, Du Qiwen. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο δεύτερος κατά σειρά ηγέτης που θα επισκεφτεί τη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα ηγεσία, αντανακλώντας το βαθύ αίσθημα φιλίας που χαρακτηρίζει τις διμερείς τους σχέσεις.

china-greece-flagΟ Κινέζος αξιωματούχος ενημερώνοντας δημοσιογράφους στη συνέντευξη τύπου έκανε λόγο για την επικείμενη υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών κυρίως στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, καθώς και για τις προσδοκίες γύρω από αυτήν την επίσκεψη που θα δώσει μια νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα από τις 15 έως τις 19 Μαίου αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο XiJinping και τον ομόλογο του LiKeqiang, καθώς και με άλλους αξιωματούχους. Επίσης θα συνοδεύεται από μια ομάδα επιχειρηματιών που θα συνομιλήσουν με Κινέζους επιχειρηματίες.

Το 2006, όταν καθιερώθηκε η «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» Ελλάδας-Κίνας, μπορεί να αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τις δύο χώρες, στα χρόνια όμως που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα οι σχέσεις τους έχουν αναπτυχθεί σημαντικά σε διάφορους τομείς, τόνισε ο πρέσβης. Συγκεκριμένα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανέρχεται περίπου στα 4 δις δολλάρια, με τις ελληνικές εξαγωγές να έχουν σημειώσει το 2012 μια αύξηση της τάξεως του 20,97%. Τα ελληνικά προϊόντα που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των Κινέζων είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, η φέτα, τα γουναρικά και τα μάρμαρα. Ωστόσο, η κινεζική αγορά εισαγωγών ανέρχεται στα 2 τρις δολλάρια, συνεπώς, υπογραμμίζει ο πρέσβης, η Ελλάδα μπορεί να καταλάβει ένα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της χώρας.

Αναφορικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο πρεσβευτής δήλωσε πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα, δίνοντας έμφαση στην επένδυση της COSCO, η οποία αναμένεται να έχει αμοιβαία οφέλη. Ειδικά για την Ελλάδα, είπε, ενδέχεται να προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας και γενικότερα να συμβάλει στην τόνωση της εγχώριας οικονομίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις επιτυχείς συμφωνίες με δύο άλλες εταιρείες, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την HewlettPackard, αλλά και στις επαφές που γίνονται με άλλες πολυεθνικές εταιρείες για παρόμοιες συμφωνίες. Γενικότερα ο πρεσβευτής τόνισε την ύπαρξη στενών επαφών μεταξύ των δύο χωρών στον επιχειρηματικό τομέα.

Ένας άλλος πολλά υποσχόμενος τομέας για τις διμερείς τους σχέσεις, σύμφωνα με τον Κινέζο πρεσβευτή, είναι ο τουρισμός. Η αγορά Κινέζων τουριστών δεν είναι μόνο τεράστια, αλλά αναπτύσσεται και με γρήγορους ρυθμούς, καθώς υπολογίζεται ότι στα επόμενα πέντε χρόνια ο αριθμός τους θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια. Όσον αφορά στην Ελλάδα, τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός Κινέζων επισκέπτηκαν τη χώρα τον περασμένο χρόνο και κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να αυξήσουν τις προσπάθειες στον συγκεκριμένο τομέα.

Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι από την κινεζική πλευρά υπάρχει κατανόηση, συμπάθεια και στήριξη προς την Ελλάδα και καταβάλλονται προσπάθειες τόσο για να υπερνικήσει η Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όσο και για να ξεπεραστεί η κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, σύμφωνα με κινεζικές πηγές η Κίνα έχει τονίσει στους G20 και στην ΕΕ ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, καθώς ο αντίκτυπος της κρίσης δεν περιορίζεται στην ήπειρο, αλλά λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κίνα ο κ. Σαμαράς θα συμμετέχει στο «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ» που στοχεύει στη δημιουργία ενός οικολογικού κόσμου μέσω μιας ενισχυμένης διεθνούς συνεργασίας. Επίσης, θα εγκαινιάσει την προβολή μιας σειράς επεισοδίων για τη «Φημισμένη Ελλάδα» που γύρισε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Πηγή: euractiv.gr