Στις 20 Μαΐου πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.

forologik_diloΣε εννιά ημέρες από σήμερα περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 και να μάθουν σύντομα τι φόρο θα κληθούν να καταβάλουν.

Σύμφωνα με το euro2day, αυτές τις μέρες ρυθμίζονται οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την απρόσκοπτη λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς το νέο βασικό έντυπο της εφορίας (Ε1) έχει αρκετές αλλαγές.

Από φέτος καταργείται, πάντως, το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα τέκνα και στη θέση του θεσπίζεται ένα ειδικό επίδομα, το οποίο θα καταβάλλεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το επίδομα κυμαίνεται από 13,3 έως 40 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα καταβάλλεται πρόσθετο επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί εφόσον το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

Υποχρεωτικά οι τόκοι καταθέσεων

Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν υποχρεωτικά τους τόκους των καταθέσεων και όλα τα εισοδήματά τους, ανεξαρτήτως από το πού προέρχονται και το αν έχουν φορολογηθεί ή έχουν τύχει απαλλαγής.

Παράλληλα, θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τους τα ακίνητα, ώστε να μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ τους φόρους ακινήτων.

Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να δηλώσουν το ΑΜΚΑ τους για να ελέγχεται εάν εισπράττουν από κάπου εισόδημα, ενώ όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αλλά θεωρούνται μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος) πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 και όχι 650 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1950 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Για να τύχουν όμως της απαλλαγής αυτής, πρέπει να το δηλώσουν στον κωδικό 27 του πίνακα 2.

Οι κρίσιμοι κωδικοί

Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177, τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών που η επιφάνειά τους δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά, ώστε να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

Στον πίνακα 5, όπου αναγράφονται τα τεκμήρια, έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).

Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξής τους.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους (στον πίνακα 9).

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και όσων έχουν ήδη φορολογηθεί.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από όλες τις καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου και θα υπολογιστεί και γι’ αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.

Πηγή : zougla.gr