Άλλοι την υποστηρίζουν θερμά, άλλοι ασπάζονται κάποιες περίεργες αλλά και “μοδάτες” αιρέσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι τόσο με τα τραγούδια όσο και τις δηλώσεις τους στηλιτεύουν τις θρησκείες αλλά και όσους αποτελούν τους “εκπροσώπους” τους στη γη. Σήμερα, σε αντίθεση των ημερών, θα ασχοληθούμε με την τελευταία κατηγορία. Tέσσερα τραγούδια και τέσσερις καλλιτέχνες που αμφισβητούν την ύπαρξη του Θεού, του παράδεισου και της κόλασης.

P_smithEternal life – Jeff Buckley

Το εν λόγω τραγούδι περιλαμβάνεται στο μοναδικό δίσκο που κατάφερε να ολοκληρώσει ο ταλαντούχος Jeff Buckley, τον “Grace”.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας του εξηγεί στο κοινό σε τι αναφέρονται οι στίχοι: “Eίναι ένα κομμάτι θυμού. Η ζωή είναι πολύ μικρή και περίπλοκη ώστε οι άνθρωποι με εξουσία και οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από μάσκες να καταστρέφουν τις ζωές άλλων ανθρώπων και να υποκινούν τη βία μεταξύ των ανθρώπων, στηριζόμενοι στο εισόδημα τους, ή στο χρώμα τους, ή στη θρησκεία τους”.

And tell me where is the love in what your prophet has said?

Man, It sounds to me just like a prison for the walking dead

And I’ve got a message for you and your twisted hell

You better turn around and blow your kiss goodbye

to life eternal angel

Οpiate – Tool

Συγκρότημα γνωστό για τους “αυθάδεις” αλλά και πολύ καίριους στίχους του σε θέματα όπως η πολιτική, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εν γένει οτιδήποτε έχει τη δυνατότητα να αποχαυνώσει το σύγχρονο άνθρωπο. Οι Τοοl λοιπόν δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστη τη θρησκεία, με μία από τις πρώτες τους επιτυχίες, το “Οpiate”.

Τόσο ο τίτλος όσο και η γενικότερη θεματολογία του αντλούνται από το γνωμικό του Καρλ Μαρλ:”Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού”.

My Gods will

becomes me.

When he speaks out,

he speaks through me.

He has needs

like I do.

We both want

to rape you.

Jesus Christ, why don’t you come save my life.

Open my eyes and blind me with your light

and your lies.

This is a lie – The Cure

Ο Rober Smith, frontman του συγκροτήματος The Cure, έχει εκφράσει αρκετές φορές δημοσία τις ιδέες του περί Θεού,

παράδεισου και κόλασης. Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί τον εαυτό του ως άθεο, γεγονός που “φαίνεται” ακόμη και από το συγκεκριμένο τραγούδι.

Οι στίχοι του είναι μία μικρή ωδή στο ψέμα των θρησκειών ενώ ο ίδιος αναρωτιέται πώς γίνεται τόσα εκατομμύρια άνθρωποι να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια.

But this isn’t truth, this isn’t right

This isn’t love, this isn’t life, this isn’t real

This is a lie

How each of us believes

I’ve never really known

In heaven unseen and hell unknown

Gloria – Patti Smith

H νονά της punk μουσικής, όπως πολλοί την αποκαλούν, δεν θα μπορούσε να μην καταπιαστεί με το θέμα της θρησκείας, έστω και αν το κάνει αυτό με μία διασκευή. Μάλιστα το συγκεκριμένο κομμάτι είναι το πρώτο στο ντεμπούτο άλμπουμ της, το οποίο και της χάρισε πολύ δίκαια τον παραπάνω τίτλο.

Jesus died for somebody’s sins but not mine

Meltin’ in a pot of thieves

Wild card up my sleeve

Thick heart of stone

My sins my own

They belong to me, me

Της Χριστιάννας Βουκελάτου

Πηγή : allaboutmusic.gr