Η Βρετανία μπορεί να διαπραγματευθεί μια καλύτερη συμφωνία με τις Βρυξέλλες και είναι λάθος το επιχείρημα ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ, τόνισε χθες (9 Μαΐου) την ημέρα της Ευρώπης ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.

cameron_barozoΧαρακτήρισε «απαισιόδοξους» όσους ισχυρίζονται ότι η Βρετανία πρέπει να φύγει από την ΕΕ και ότι δεν υπάρχει προοπτική μεταρρύθμισης της ΕΕ.

«Νομίζω κάνουν λάθος… Θεωρώ είναι πιθανό να αλλάξουμε και να μεταρρυθμίσουμε αυτόν τον οργανισμό», τόνισε σε συνέδριο ο Βρετανός.

Στο μεταξύ αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν οι πιέσεις προς τον Cameron από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος στο οποίο και ανήκει, όταν ο πρώην υπουργός οικονομικών Nigel Lawson δήλωσε πως το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ θα αποτύχει και ότι η χώρα πρέπει να την εγκαταλείψει.

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από τον Cameron και τα σχέδιά του.

Ωστόσο ο Johnson, που για πολλούς έχει φιλοδοξίες να διαδεχθεί τον Cameron στην ηγεσία του κόμματος, είπε επίσης ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να «απομακρυνθεί» από την ΕΕ σε περίπτωση που αποτύχει να εξασφαλίσει μια καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση.

«Δεν αποτελεί πλέον υπαρξιακό ζήτημα για τη Βρετανία, όπως ήταν όταν ενταχθήκαμε [στην ΕΕ] κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» είπε ο Johnson. « Τώρα ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπου οι αγορές πραγματικής ανάπτυξης βρίσκονται εκτός της ΕΕ».

Η συμμετοχή στην ΕΕ αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους Συντηρητικούς εδώ και δεκαετίες και ο Cameron ελπίζει ότι το δημοψήφισμα θα το διευθετήσει μια και καλή. Δεν εξαρτάται μόνο στην διασφάλιση πιο ευνοϊκών όρων συμμετοχής, αλλά επίσης και στη μορφή της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2015.

Ωστόσο η ιδέα η Βρετανία να κόψει κάθε είδους επαφές με την Ευρώπη προκειμένου να αυξήσει το επίπεδο των σχέσεών της με την Ασία και την Αμερική απερρίφθη από τον Βρετανό ευρωβουλευτή Graham Watson, τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία εάν προσπαθήσει να διαπραγματευθεί μόνο του», έγραψε ο Watson σε κείμενό του που δημοσίευσε η EurActiv.

«Αυτός είναι ένας λόγος που ο Obama στο ετήσιο λόγο του δεν ανακοίνωσε μια νέα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο- η ιδέα είναι σχεδόν γελοία. Μια εμπορική συμφωνία ωστόσο με την ΕΕ, είναι μια μεγάλη μπανάνα για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου αξίζει η επένδυση πολιτικού κεφαλαίου».

Πηγή: euractiv.gr