Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό μόλις χθες, Τρίτη 7 Μαϊου, το πρώτο μουσείο που είναι αφιερωμένο στο θρυλικο σουηδικό συγκρότημα της ποπ Abba, στην Στοκχόλμη.

abba_museumΣτο μουσείο, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη του πρώην μέλους του συγκροτήματος Μπιορν Ούλβεους, θα εκτίθενται μερικά από τα φανταχτερά κοστούμια τους, μουσικά όργανα και άλλα ενθύμια.

Μάλιστα, οι επισκέπτες θα μπορούν να τραγουδούν τα τραγούδια των Abba μαζί με ολογράμματα των μελών σε ανθρώπινες διαστάσεις. Παρόλα αυτά, ο Ούλβεους διέψευσε τις φήμες για επανένωση του συγκροτήματος για τα εγκαίνια του μουσείου.

Οι Abba (Benny Andersson, Frida Lyngstad, Agnetha Fältskog and Björn Ulvaeus) σχηματίστηκαν το 1972 και την πρώτη τους επιτυχία είχαν το 1974, όταν κέρδισαν την πρωτιά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Waterloo».

Οι Abba έχουν πουλήσει σχεδόν 400 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο, ενώ το μιούζικαλ Mamma Mia! στην οποία ακούγονται τα τραγούδια τους είναι ίσως η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στο είδος.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, που ακούγονται ακόμη και σήμερα, ήταν τα SOS, Mamma mia, Fernando, Dancing Queen, The winner takes it all, Gimme Gimme, Money Money Money, Voulez vous και άλλα. Έπαψαν τις δραστηριότητές τους το 1982, χωρίς ποτέ να ανακοινώσουν επίσημα την διάλυση του συγκροτήματος.