Εντολή στις ελεγκτικές υπηρεσίες να «φακελώσουν» υπόπτους για φοροδιαφυγή πελάτες τραπεζών με βάση το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών τους δανείων, το ποσό της τοκοχρεολυτικής δόσης και την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και εικονικού πόθεν έσχες.

eforia_daneiaΣύμφωνα με το «Έθνος», η Εφορία ετοιμάζει εκτεταμένους ελέγχους στα δάνεια για αγορές μεγάλης αξίας και τα στοιχεία θα αντιπαραβληθούν με το περιεχόμενο των δηλώσεων εισοδήματος.

Και όλα αυτά όπως αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από πρόταση των τεχνοκρατών της τρόικας για νέου τύπου ελέγχους κυρίως στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών.

Έτσι η Εφορία ετοιμάζει εισβολή «στα άδυτα» των τραπεζών προς αναζήτηση και αξιοποίηση στοιχείων που αφορούν δάνεια για καταναλωτικές δαπάνες και αγορές ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

Ένα από τα βασικά όπλα στα χέρια των ελεγκτών είναι να καταγράψουν επακριβώς με βάση το ύψος των στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και των αγορών με πιστωτικές κάρτες το συνολικό ποσό της τοκοχρεολυτικής δόσης που καταβάλλει ο πελάτης της τράπεζας και το ποσό αυτό να το αντιπαραβάλουν με το δηλωθέν εισόδημά του για να διαπιστώσουν αν μπορεί να καλύπτεται, συμπεριλαμβανομένων των τεκμηρίων διαβίωσης και των στοιχειωδών δαπανών για την ικανοποίηση των βιοποριστικών αναγκών.

Εκτός όμως από τις τραπεζικές συναλλαγές για τον έλεγχο των φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν και οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης με βάση τα στοιχεία από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις, όπως οι πολεοδομίες, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ, καθώς και ένα πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων δηλαδή η έδρα και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος καθώς και η οικογενειακή κατάσταση. Με αυτά τα στοιχεία θα δημιουργείται ένας «αλγόριθμος» για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και του ΦΠΑ.

Πηγή: statesmen.gr