Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ υποστήριξε την πρόταση της Κομισιόν περί προσωρινής απαγόρευσης 3 φυτοφαρμάκων, που ήταν «ύποπτα» ότι βλάπτουν τις μέλισσες.

mellisaΤα τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα (imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam) χρησιμοποιούνται στους σπόρους πριν την βλάστηση και προστίθενται στο έδαφος ή με σπρέι στα φυτά. Παράγονται κυρίως από την Bayer της Γερμανίας και την Syngenta της Ελβετίας.

Σε επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) τόνισε ότι τα τρία αυτά φυτοφάρμακα θέτουν «υψηλούς κινδύνους» για τις μέλισσες σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η έκθεση της EFSA προκάλεσε την πρόταση της Κομισιόν για την απαγόρευση των τριών αυτών ουσιών.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι των «27» δεν κατάφεραν να βρουν μια συναινετική λύση για την επιβολή ή όχι διετούς απαγόρευσης των τριών φυτοφαρμάκων, με 15 να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης.

Ο Tonio Borg, Επίτροπος Υγείας, είπε ότι παρόλο που η πλειοψηφία των κρατών μελών στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, δεν υπάρχει η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία.

Συνεπώς, η Κομισιόν είπε, θα εισάγει μόνο προσωρινή απαγόρευση.

«Η απόφαση τώρα βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν. Εφόσον η πρότασή μας βασίζεται σε πολλούς κινδύνους για την υγεία των μελισσών που εντόπισε και η EFSA, η Κομισιόν θα προχωρήσει με την πρότασή της τις ερχόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Οι ΜΚΟ χαιρετίζουν την «ιστορική» ψηφοφορία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επίσης εξέδωσε μια έκθεση προειδοποιώντας για τις συνέπειες της έλλειψης δράσης απέναντι σε αυτές τις χημικές ουσίες. Ωστόσο, οι κατασκευαστές φυτοφαρμάκων και κάποιοι αναλυτές λένε ότι δεν έχει αποδειχθεί καμία σύνδεση μεταξύ της χρήσης των νεονικοτινοειδών και της μείωσης του αριθμού των μελισσών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ χαρακτήρισαν την ψηφοφορία «μεγάλη νίκη».

«Μετά από 20 χρόνια αγώνα των μελισσοκόμων και των οικολόγων, αυτή η ιστορική ψηφοφορία είναι ένα ισχυρό μήνυμα που δόθηκε από την Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα», τόνισε η Pesticide Action Network Europe.

«Είναι πολύ ενθαρρυντική η δυναμική αντίδραση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και οργανώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για την προστασία των μελισσών και την απαγόρευση της χρήσης αυτών των επικίνδυνων εντομοκτόνων, ειδικά καθώς στην «απέναντι όχθη» στάθηκαν κολοσσοί της χημικής βιομηχανίας που υποστήριξαν ότι οι επιστημονικές έρευνες δεν ήταν επαρκείς και ότι η απαγόρευση θα στερήσει από την Ευρώπη της κρίσης χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας όμως βασίζεται στην καθαρή και ποιοτική παραγωγή και στα υγιή οικοσυστήματα, και όχι στη χρήση χημικών ουσιών που υπονομεύουν το ίδιο μας το μέλλον στον πλανήτη», σχολίασε στην EurActiv.gr η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής της WWF Ελλάδος.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Ταυτάρη, για την στάση του απέναντι στο θέμα.

«Δυστυχώς, μεταξύ των υπουργών που υιοθέτησαν τις απόψεις της χημικής βιομηχανίας ήταν και ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης: Στην πρώτη ψηφοφορία καταψήφισε την πρόταση για απαγόρευση, ενώ στη δεύτερη απείχε», συνέχισε.
[box type=”info

Απόψεις
«Στην αντιμετώπιση της απειλής εξαφάνισης των μελισσών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευτυχώς κάλυψε την πολιτική ανεπάρκεια που επέδειξαν οι Υπουργοί Γεωργίας πολλών κρατών μελών. Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Επιτροπή Προσφυγών πάλι δεν έδωσε την απαραίτητη ισχυρή πλειοψηφία στην πρόταση για απαγόρευση των φονικών για τις μέλισσες νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων, όμως ο Επίτροπος Τόνιο Μποργκ στάθηκε στο ύψος της κρίσιμης αυτής περίστασης, δηλώνοντας ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε αναστολή της χρήσης αυτών των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από την 1η Δεκεμβρίου 2013», τόνισε στην EurActiv.gr η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής της WWF Ελλάδος.

«Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι τα νεονικοτινοειδή θα μπορούσαν να προκαλέσουν την καταστροφική πτώση του αριθμού των μελισσών για να δικαιολογηθεί τουλάχιστον μια προσωρινή αναστολή της χρήσης τους», τόνισε ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Chris Davies.

«Οι μέλισσες και άλλοι άγριοι επικονιαστές είναι αξίας 22 δις € ετησίως για τον αγροτικό τομέα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίρνουμε τόσο μεγάλο ρίσκο με την παραγωγή των καλλιεργειών», συνέχισε.

Ο συντονιστής των δράσεων της Greenpeace, Matthias Wüthrich, σχολίασε:

«Η παρακμή των μελισσών αποτελεί ένα τα πιο ορατά και προφανή αποτελέσματα του αποτυχημένου βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας, που μολύνει το περιβάλλον μας και καταστρέφει τους πιο έξυπνους φυσικούς συμμάχους των αγροτών- τους επικονιαστές. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να στρέψουν την χρηματοδότηση από τη γεωργία των χημικών, στη οικολογική γεωργία».

[/box]

Πηγή: euractiv.gr