Επέστρεψε την Μ. Δευτέρα (29/04), η αποστολή του Δήμου Αλεξάνδρειας από το Mandello del Lario της Ιταλίας, όπου, η δεκαμελής αποστολή με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Γκιορτζή, μέλη από τους τοπικούς φορείς της πόλης μας και μέλη της ομάδας εθελοντών του Δήμου, συμμετείχε στην 5η συνάντηση των επτά ευρωπαϊκών πόλεων, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες 2007-2013, Δράση: Η αλήθεια πίσω από ένα χαμόγελο», στην πόλη Mandello del Lario στην βόρεια Ιταλία.

italia1alexΟι συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις ήταν οι:

1.Αλεξάνδρεια, Ελλάδα

2.Κέκαβα, Λετονία

3.Λεύκαρα, Κύπρος

4.Μαντέλο ντελ Λάριο, Ιταλία

5.Μλάβα, Πολωνία

6.Νασαούντ, Ρουμανία

7.Καβαντάρσι, F.Y.R.O.M.

Τα θέματα συζήτησης της συνάντησης αυτής ήτανε «Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι: λιτότητα, οικονομική και κοινωνική κρίση» και «Αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση και η νέα φτώχεια: καλές πρακτικές»

Μέσα από τις συζητήσεις παρατηρήθηκε ότι όλες αυτές οι χώρες, οι οποίες εκπροσωπούνταν από τις πόλεις τους, βιώνουν την οικονομική ύφεση που μαστίζει τον δυτικό κόσμο. Αν και η κάθε χώρα ξεχωριστά βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της οικονομικής ύφεσης της εθνικής της οικονομίας, όλες προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με την λήψη παρόμοιων οικονομικών μέτρων (μείωση δημοσίων δαπανών, χορήγηση επιδομάτων, κτλ)

Η συνάντηση αυτή των επτά διαφορετικών πόλεων, από διάφορες γωνιές της Ευρώπης, με διαφορετική κουλτούρα αλλά με ένα κοινό πρόβλημα, αυτό της οικονομικής κρίσης, συντέλεσε στην ανταλλαγή πολύτιμων απόψεων και ιδεών για την αντιμετώπιση της κρίσης και στην αλληλοκατανόηση και αλληλοστήριξη μεταξύ των πόλεων καθώς όλες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Παράλληλα, η επίσκεψη και η παραμονή στην πόλη Madello del Lario είχε κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Όλες οι αποστολές μαζί ξεναγήθηκαν στις δημοτικές εγκαταστάσεις της φιλοξενούσας πόλης όπως σε σχολεία, στο αθλητικό κέντρο, στο κέντρο άμεσων βοηθειών και εκτάκτου ανάγκης καθώς και σε μέρη οικονομικού ενδιαφέροντος όπως στο εργοστάσιο κατασκευής μοτοσικλετών Moto Guzzi και σε κοντινές τουριστικές περιοχές.

Ειδικότερα στις 25/04 γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της απελευθέρωσης της Ιταλίας από τους Γερμανούς με την τέλεση της εκκλησιαστικής λειτουργίας στο κοιμητήρια της πόλης. Μεταξύ των επισήμων της τελετής ήταν και οι εκπρόσωποι των πόλεων, με εκπρόσωπο της αποστολής του Δήμου Αλεξάνδρειας τον επικεφαλής της κ. Δημήτρη Γκιορτζή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλοξενία που επιφύλαξε η τοπική κοινωνία του Mandello del Lario ήταν πέρα των αναμενόμενων προσδοκιών. Όλοι οι τοπικοί φορείς συντέλεσαν στην διεξαγωγή και στην επιτυχία της συνάντησης. Ζωγραφιστές ελληνικές σημαίες και σημαίες όλων των υπολοίπων χωρών, τις οποίες επιμελήθηκαν οι μαθητές της πόλης, κοσμούσαν κάθε γωνιά της και με την συγκατάθεση όλων των καταστηματαρχών, κοσμούσαν και τις βιτρίνες των καταστημάτων. Επίσης, εργασίες των μαθητών, όσο αφορά τα ήθη και έθιμα της κάθε χώρας, εκθέτονταν σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Τέλος, προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος που θα διεξαχθεί 6-11 Ιουνίου στην Κέκαβα της Λετονίας.