Ημερίδα, εμπνευσμένη από μια αυθόρμητη αντίδραση της μητέρας ενός αστυνομικού, κατά τη διάρκεια προσαγωγής στην Εισαγγελία Κοζάνης των συλληφθέντων για την διπλή ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης, διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) το Σάββατο (27-04-2013), στη Βέροια.

eayanimerida2Στο σχετικό δελτίο Τύπου από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας, αναφέρονται τα εξής:

Επιχειρώντας μια επιστημονική προσέγγιση στο μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει η μητέρα του συναδέλφου μας με την εμβληματική της φράση «Και οι Αστυνομικοί έχουν μάνες», η Ομοσπονδία αναζήτησε τον προβληματισμό και τις προτάσεις των συμμετεχόντων στο καίριο θέμα «Η οικογένεια του Αστυνομικού σε συνθήκες κρίσης», με συντονιστή των εργασιών το δημοσιογράφο κ. Πάσχο Μανδραβέλη και εισηγητές διακεκριμένους επιστήμονες. Στο πλαίσιο δε των εργασιών, βραβεύτηκε η μητέρα του αστυνομικού κ. Λιάνα Τσολερίδου, καθώς και οι συνάδελφοί μας από τις Α.Δ. Ημαθίας και Κοζάνης, που συμμετείχαν στη σύλληψη των υπόπτων.
Με την πρωτοβουλία της αυτή η κα Τσολερίδου αφύπνισε συνειδήσεις και γι’ αυτό χρήζει δημόσιου επαίνου και θαυμασμού. Εξάλλου με την πράξη της αυτή, μας καλεί η ίδια να αντιμετωπίσουμε με περισσότερο πείσμα και αγωνιστικότητα τα χρόνια προβλήματα της αστυνομικής οικογένειας, αξιοποιώντας και τις επιστημονικές προσεγγίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας.

eayanimerida3Στα πλαίσια της ανωτέρω Ημερίδας, η Ομοσπονδία μας, βράβευσε τη συγκεκριμένη μητέρα, τιμώντας στο πρόσωπό της τις μητέρες όλων των Ελλήνων Αστυνομικών. Χαιρετισμό απηύθυνε, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας κ. Απόστολος Μούρτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Φωτόπουλος, η γραμματέας της Γραμματείας Γυναικών κ. Μαρία Γιαννακοπούλου ανέπτυξε το θέμα «Από την αγωνία της νιότης στο Γολγοθά της επιβίωσης», ενώ η κ. Τσολερίδου, παραλαμβάνοντας την αναμνηστική πλακέτα που της επιδόθηκε από τον πρόεδρο της
Ομοσπονδίας, κατέθεσε με πόνο ψυχής την αγωνία της ως μια από τις χιλιάδες μητέρες των Ελλήνων Αστυνομικών, που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα τόσο των παιδιών τους, όσο και γενικότερα τα προβλήματα του αστυνομικού θεσμού.
Τόνισε δε για την αξιέπαινη πρωτοβουλία της ότι εκείνη την ώρα «ένιωσα σαν την μάνα του Χριστού που έβλεπε και άκουγε τις οργισμένες κραυγές “άρον – άρον σταύρωσον…”. Εκείνη την ώρα είπα δεν θα κλάψω, δεν θα μείνω άπραγη. Είπα θα φωνάξω πώς και οι Εσταυρωμένοι έχουν μάνες! Ποιοι είναι αυτοί που μου ζητούν να χαμηλώσω το κεφάλι, να σιωπήσω; Υπάρχουν μάνες που ξέρουν πως τα παιδιά τους τραβάνε για την άδικη σταύρωση, όπως υπάρχουν και μάνες που ξέρουν πως τα παιδιά τους είναι στη θέση του Βαραββά και επιδιώκουν την εξιλέωση μέσα από τον στημένο όχλο. Κι όταν οι άνθρωποι γίνονται όχλος, γίνονται στιγμιαία άνους, άρα εργαλεία άλλων».

Στη συνέχεια, ο Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ευθύμιος Λαμπρίδης ανέπτυξε το θέμα: «Εξηγώντας το υψηλό στρες του αστυνομικού: Προσέγγιση στη συνάρθρωση ατομικών-ψυχολογικών διεργασιών και διαπραγμάτευσης του κοινωνικού στερεοτύπου», ενώ η κα Αθηνά Καραμίντζιου, Υπαστυνόμος Α’ (ΥΓ) της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ψυχολόγος, μίλησε για το: «Επάγγελμα και οικογένεια στη ζωή του αστυνομικού: Μαζί… Όμως αλλιώτικα».

Η τελευταία εισήγηση ήταν για την «Πατρική οικογένεια του αστυνομικού και τον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας» και έγινε από την κα. Ελένη Φώτου, Ψυχολόγο, Υποψήφια διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πρόεδρο της ΜΚΟ «BIA STOP».

eayanimeridaΤις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Μητροπολίτη Βέροιας κ.κ. Παντελεήμονα ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δημήτριος, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Καρούντζος, ο εκπρόσωπος του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Ποδιώτης, εκ μέρους της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Δ. Τσακνάκης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργία Μπατσαρά, η δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου- Γεωργιάδη, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Θεοδώρα Μπαλτατζίδου, εκ μέρους του ΚΚΕ ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ιωάννης Ζιώγας, εκπρόσωποι των βουλευτών κ.κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη και Κώστα Γιοβανόπουλου, ενώ χαιρετιστήρια επιστολή έστειλαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλους, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Δημήτρης Τσουκαλάς με τον συντονιστή του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ίδιου κόμματος κ. Τάσο Μαυρόπουλο.
Επίσης, τίμησαν τις εργασίες ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ΠεριφέρειαςΔυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος κ. Ηλίας Στεφανής, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Ταξίαρχος κ. Ν. Μπαντουβάκης, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης Ταξίαρχος κ. Γ. Καραϊτσης, ο Διευθυντής Σχολής Αστυφυλάκων Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Χατζηβασιλειάδης, ο Διευθυντής Σχολής Μετεκπαίδευσης κ. Διονύσης Κούγκας, ο υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας κ. Αλέξανδρος Κουβακάς, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αστυνομικών, συνάδελφοι με τις οικογένειές τους και πολίτες.

Η Ομοσπονδία θα αξιοποιήσει τις παρεμβάσεις και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, προκειμένου να θωρακιστούν οι Έλληνες αστυνομικοί και οι οικογένειές τους, όπως επιβάλλουν οι επικίνδυνες – στρεσογόνες συνθήκες εργασίας των μελών τους, απαιτώντας προς τούτο από την Πολιτεία και την ελληνική κοινωνία, σεβασμό στο ρόλο τους, με διάθεση κριτικής και αυτοκριτικής όπου τούτο απαιτείται και από τις δυο πλευρές, κυρίως δε με την αναζήτηση των κοινών εκείνων σημείων που αφενός θα αφήνουν πίσω τους αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος και αφετέρου που θα εμπεδώνουν τις καλές σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης πολιτών, για μια σύγχρονη και δημοκρατική Ελληνική Αστυνομία.