Την πρώτη ημέρα της Μ. Εβδομάδας διανύει σήμερα όλος ο Ορθόδοξος κόσμος ανά τον κόσμο, μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς την σταυρική θυσία, την κάθοδο στον Άδη και, τελικά, στην Ανάσταση του Χριστού. Με αφορμή τη Μ. Εβδομάδα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, πιστοί κατακλύζουν από χθες τις εκκλησίες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις κατανυκτικές ακολουθίες…

vaion2013veria2Στη Βέροια, και συγκεκριμένα στο Ναό των Αγίων Αναργύρων Βέροιας, το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, ψάλθηκαν τα εγκώμια των Βαΐων, σε ειδική ακολουθία μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας, και ευλογήθηκαν τα βάγια, τα οποία στη συνέχεια μοιράστηκαν στους πιστούς.

Στις ακολουθίες προέστη ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαδάκης, ο οποίος εχρημάτισε για πολλά πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας (Αρχιεπισκοπή Κρήτης), καθώς και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βεροίας Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου και οι εφημέριοι της ενορίας Αρχιμ. Καλλίνικος Λιμνιώτης και πρωτοπρ. Δημήτριος Κοψιδάς.

mesologgi2013Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου, τιμώντας έτσι τους αγωνιστές που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία του Έθνους.

Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, που στην ουσία ψάλλεται ο όρθρος της Μ. Δευτέρας, ξεκίνησαν οι ακολουθίες των Παθών. Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στο Ναό Αγίας Παρασκευής Μελίκης, ενώ σήμερα, Μ. Δευτέρα χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στο Ναό Αγίου Τιμοθέου Βεροίας.

Αύριο, Μ. Τρίτη, σε όλες της εκκλησίες θα ψαλλεί το περίφημο δοξαστικό της Μ. Τετάρτης, το γνωστό ως “Τροπάριο της Κασσιανής”, ενώ την Μ. Πέμπτη το απόγευμα, το Θείο Δράμα θα κορυφωθεί με την τελετή της Σταυρώσεως του Ιησού.

Από το βράδυ της Μ. Πέμπτης σε όλες της εκκλησίες θα στολιστούν οι επιτάφιοι και το πρωί της Μ. Παρασκευής, θα γίνει η Αποκαθήλωση του Χριστού. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, χιλιάδες πιστών θα ψάλλουν τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής (Η Ζωή εν τάφω κλπ).

Το πρωί του Μ. Σαββάτου θα τελεστεί η “πρώτη Ανάσταση”, ενώ το μεσημέρι, στους Αγίους Τόπους, θα γίνει η τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, το οποίο στη συνέχεια θα ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το βράδυ της Αναστάσεως, από τις 11 μ.μ. θα ξεκινήσει η παννυχίδα της Αναστάσεως, ενώ στη Βέροια, στις 12 τα μεσάνυχτα οι ενορίες της Μητρόπολης, του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος και των Αγίων Αναργύρων, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Εληάς, όπου θα τελεστεί από κοινού η τελετή της Αναστάσεως. Στη συνέχεια, κλήρος και λαός θα επιστρέψουν στις εκκλησίες, για να ολοκληρώσουν την πορεία των Παθών του Χριστού, με τον όρθρο και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Τέλος, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, θα τελεστεί ο Εσπερινός της Αγάπης, όπου θα διαβαστεί το αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες. Στη Βέροια, η ακολουθία θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στις 11 π.μ.