Το αργότερο ως την 1 Ιουλίου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εξαιρούνται οι αγρότες από την πρσαύξηση της έκτακτης εισφοράς (του 42%) για τα νέα φωτοβολταϊκά.

fotovoltaika_energypressΤα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στις αλλαγές που ενσωματώθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή του φορολογικού πολυνομοσχεδίου.

Επίσης, προβλέπεται ότι η πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ ) για το 2011 και το 2012 να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ για τον ΦΑΠ του 2013 από το Νοέμβριο αφού ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή και της τελευταίας δόσης από τα εκκαθαριστικά αυτά τίθεται η 28η Φεβρουαρίου 2014.

Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα περιληφθεί σε ένα εκκαθαριστικό και θα καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις ενώ ο ΦΑΠ του 2013 θα αποσταλεί σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό που θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Φωτοβολταϊκά

Εκτός των καινούργιων επιβαρύνσεων, δηλαδή της προσαύξησης της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλεται με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στα φωτοβολταϊκά που συνδέθηκαν ή θα συνδεθούν μετά την 1η Ιανουαρίου, μένουν τα φωτοβολταϊκά των αγροτών και εκείνα που βρίσκονται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση βουλευτών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οδήγησε τον κ. Παπαγεωργίου να προχωρήσει στη συγκεκριμένη εξαίρεση. Ειδικά για το μη διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, «μέτρησε» το γεγονός ότι δεν έχει ξεπεράσει τον εθνικό στόχο του 2014 όπως έχει γίνει στο διασυνδεδεμένο σύστημα και βέβαια το γεγονός ότι ο αποφευγόμενο κόστος στα νησιά είναι πολύ μεγάλο λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής που έχει εκεί το ρεύμα από τα ορυκτά καύσιμα.

Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά υπήρχε πρόβλεψη στην αρχική εκδοχή του πολυνομοσχεδίου για «έκπτωση» 2 ποσοστιαίων μονάδων επί της εισφοράς που επιβάλλεται σε κάθε κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει «χαράτσι» μέχρι και 42% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών για επενδυτές που θα συνδεθούν με το δίκτυο μετά την 1η Ιουλίου 2013. Για όσων τα έργα συνδέθηκαν ή πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο από την 1η Ιανουαρίου ως και την 3 Ιουνίου 2013, η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου φτάνει το 37%. Το «χαράτσι» κλιμακώνεται ανάλογα με το πότε ο επενδυτής «κλείδωσε» την εγγυημένη ταρίφα.

Η ψήφιση

Με ψήφους 168 υπέρ έναντι 123 κατά και ένα παρών υπερψηφίστηκε – κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ – από την Ολομέλεια, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει θέματα του δεύτερου και τρίτου Μνημονίου καθώς και των αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα

Το σχέδιο νόμου υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καθώς και οι προερχόμενοι από τη ΝΔ ανεξάρτητοι βουλευτές Κ.Μαρκόπουλος και Θ.Σολδάτος.

Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, είπε: “κάτι σημαίνει αυτό”. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το σύνολο των βουλευτών της Αντιπολίτευσης.

Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και τροπολογίες που ρυθμίζουν μισθολογική εκκρεμότητα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2010, ζητήματα παραχώρησης αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και για την απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές τα μέλη του κινήματος «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», οι κ.κ. Λοβέρδος και Αηδόνης υπερψήφισαν τις τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο, όπως και οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Σολδάτος.

Πηγή: paseges.gr