Ο αρχηγός του βρετανικού αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας είπε χθες (23 Απριλίου) ότι το κίνημά του φέρει την κληρονομιά της Thatcher αναφορικά με την Ευρώπη και ότι σχεδιάζει να προκαλέσει «πολιτικό σεισμό».

edΤο Κόμμα Ανεξαρτησίας δεν έχει έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, εκπροσωπείται ωστόσο στην Ευρωβουλή.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην κεντροδεξιά της βρετανικής πολιτικής και νομίζω πως το Κόμμα Ανεξαρτησίας θα μπορούσε να είναι καταλύτης τα επόμενα χρόνια για την αναδιάρθρωση της δομής της βρετανικής πολιτικής», είπε ο Farage.

«Ηγούμαι ενός κινήματος που καθίσταται πολύ επιτυχημένο, σύγχρονο και διαφορετικό στην βρετανική πολιτική. Η δουλειά μου είναι να αλλάξω συλλήβδην τη φύση της εθνικής συζήτησης», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ελπίζει να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας εκμεταλλευόμενο την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης με την ΕΕ καθώς και με τα επίπεδα μετανάστευσης, έχει δει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να φθάνουν έως και 17%.

Ο Farage θέλει η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ και να βάλει ένα τέλος σε αυτό που χαρακτηρίζει «μετανάστευση ανοιχτών θυρών». Παρόλο που το κόμμα του έχει 12 βουλευτές στην Ευρωβουλή, στο βρετανικό κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη εκπροσώπηση.

Οι απόψεις του Farage για την Ευρώπη και την μετανάστευση έχουν προκαλέσει πρόβλημα στον Cameron, τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος. Ακόμη πολλά μέλη του κόμματός του θεωρούν πως ο Cameron έχει γίνει πολύ φιλελεύθερος και τον πιέζουν να ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές.

Διάλυση ενός ειδώλου

Για πολλά μέλη του κόμματος του Cameron, η Thatcher, που πέθανε στις 8 Απριλίου, παραμένει είδωλο και ο Farage ισχυρίζεται ότι «κληρονόμησε» την ιδεολογία της.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η νεαρή Margaret Thatcher που θα αποφοιτούσε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σήμερα, θα γινόταν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος. Θεωρώ θα εντασσόταν στο Κόμμα Ανεξαρτησίας», πρόσθεσε.

«Αναφορικά με την Ευρώπη, ναι, είμαστε οι πραγματικοί κληρονόμοι της Thatcher».

Πηγή: euractiv.gr