Το περίλαμπρο και υπερσύγχρονο νέο δικαστικό μέγαρο της Βέροιας, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, δίπλα στην Εγνατία Οδού, εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 19/4/2013, με την παρουσία του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Dikastiria01«Ένα άπιαστο όνειρο έγινε πραγματικότητα, μετά από 107 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του παλιού δικαστικού μεγάρου. Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα μεγαλοπρεπές και λειτουργικό έργο, που όμοιό του δεν υπάρχει στην ελληνική επικράτεια».

Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Δημήτρης Ζυγουλιάνος, στη διάρκεια της λαμπρής τελετής των εγκαινίων του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας, που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (20/4/2013) παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Ανδρέα Ρουπακιώτη, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θοδωρή Καράογλου και του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα κα.

Dikastiria02Ο κ. Ζυγουλιάνος συνέχισε ευχαριστώντας όλους όσους συνέδραμαν στην πορεία των ετών στην εκκίνηση, συνέχιση και ολοκλήρωση του μεγάλου έργου, αναφερόμενος στους πρώην νομάρχες κ.κ. Βλαζάκη και Σπάρτση, στους πρώην δημάρχους κ.κ. Χασιώτη και Σκουμπόπουλο, στους πρώην προέδρους του δικηγορικού συλλόγου κ.κ. Καπανίδη, Κυριαζόπουλο και Τσαχουρίδη και τα μέλη του δ.σ., τον πρώην υφυπουργό κ. Τόλκα, τον βουλευτή κ. Τσαβδαρίδη, τη δήμαρχο κ. Ουσουλτζόγλου, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καραπαναγιωτίδη, την Πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Στεφανίδου, την Εισαγγελέα κ. Χολέβα, την Πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου κ. Σεραφείμ, την προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου κ. Σαμσάκη, καθώς και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Αν. Ρουπακιώτης: «Ανάγκη αναβάθμισης της δικαιοσύνης»
‘Αποκάλυψη’ χαρακτήρισε το κτίριο μετά την ξενάγησή του σ’ αυτό ο υπουργός κ. Ρουπακιώτης. «Καμιά πόλη δεν έχει αντίστοιχο και πλέον καταγράφεται ως πολιτισμικό μέγεθος», πρόσθεσε αργότερα.
Στη διάρκεια του χαιρετισμού του ο υπουργός αναφέρθηκε κυρίως στο θεσμό της δικαιοσύνης και στις προσπάθειες αναβάθμισής του υπέρ του πολίτη, ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή και ευχόμενος καλή λειτουργία.

Dikastiria03Συγχαρητήρια και ευχές απηύθυναν στους χαιρετισμούς τους: ο υπουργός κ. Καράογλου και ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεοχαρόπουλος, ενώ στην ανάγκη ολοκλήρωσης του διοικητικού κέντρου με το νέο Διοικητήριο σε όμορη περιοχή αναφέρθηκαν οι κ.κ. Καραπαναγιωτίδης και Τζιτζικώστας.
Κάποιες τελευταίες πινελιές αισθητικής αναβάθμισης του κτιρίου πρότεινε να μπουν στο κτήριο η δήμαρχος κ. Ουσουλτζόγλου, βάζοντας παράλληλα και το θέμα της παραχώρησης του παλιού δικαστικού μεγάρου στον δήμο, ευχόμενη να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Μια εξαιρετική ομιλία έκανε η πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Καλή Στεφανίδου, περιγράφοντας με γλαφυρότητα την Ημαθία όπως είναι ορατή από το νέο Δικαστικό Μέγαρο, και ευχαριστώντας με τη σειρά της όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου.

Ακολούθησε ξενάγηση του υπουργού στους χώρους του δικαστικού μεγάρου.
Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης: ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης και ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κανελλόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μιχάλης Θεοχαρίδης, ο ειδικός γρ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεοχαρόπουλος, οι βουλευτές κ. Τσαβδαρίδης, Βεσυρόπουλος και Μπατσαρά, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας κ.κ. Ουσουλτζόγλου, Καραμπατζός και Δημητριάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Σαρηγιαννίδης, Μούρνος και Μπαλτατζίδου, ο πρώην υφυπουργός κ. Τόλκας, ο πρώην δήμαρχος κ. Σκουμπόπουλος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι πρόεδροι Εφετών κ.κ. Κατσιρούμπας και Λιάπης, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης κ. Γιαννάκης, η προϊσταμένη Εφετών Θεσ/νίκης κα Μιχαλοπούλου, ο εφέτης και επί χρόνια πρόεδρος Πρωτοδικών Βέροιας κ. Χατζησταύρου, εφέτες, πρωτοδίκες, αντιεισαγγελείς, ειρηνοδίκες, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και αρκετός κόσμος από τη Βέροια και όλο το Νομό.

Επίσκεψη στο δημαρχείο
«Με κριτήρια λειτουργίας, αισθητικής και ιστορίας συμφωνώ απολύτως στην παραχώρηση του παλιού δικαστικού μεγάρου στον δήμο Βέροιας. Ωστόσο υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια που εκφεύγουν της δικής μας αρμοδιότητας. Για το λύσουμε πρέπει να το συζητήσουμε και με κάποιους άλλους. Κι αυτό είναι μια υπεύθυνη απάντηση…»

Με τα παραπάνω λόγια απάντησε στη δήμαρχο ο υπουργός Δικαιοσύνης στην επίσκεψή του στο δημαρχείο αμέσως μετά και στο αίτημα της κ. Ουσουλτζόγλου.

Ο υπουργός και ο γ.γ. του υπουργείου συμφώνησαν στο έτερο αίτημα της δημάρχου για συνεργασία σε αισθητικές παρεμβάσεις στο νέο δικαστικό μέγαρο, ωστόσο ο δεύτερος πρότεινε ως πρώτο μέτρο αισθητικής αναβάθμισης την απομάκρυνση του αμαξοστασίου του δήμου σε όμορο χώρο που αλλοιώνει την όμορφη εικόνα.

Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Βοργιαζίδης απάντησαν ότι υπάρχει σχετική μελέτη και χώρος μεταφοράς, ωστόσο χρειάζονται περίπου 300-400.000 ευρώ για να καταστεί άρτιος ώστε να φιλοξενήσει τα αυτοκίνητα του δήμου.

Πηγή: laosver.gr
Φωτο: imverias.gr