Έκκληση προς την Κομισιόν να ερευνήσει το σκάνδαλο υποκλοπών στη Βουλγαρία, απηύθυνε ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, Hannes Swoboda.

bulgaria-flagΣτη Βουλγαρία θα γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές στις 12 Μαΐου. Εάν οι κατηγορίες για τις υποκλοπές αποδειχθούν βάσιμες, θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Boyko Borissov, ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος GERB, έχει κατασκοπεύσει με τηλεφωνικές υποκλοπές όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα.

Ο Borissov παραιτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο ακόμη και σήμερα, τα γκάλοπ δείχνουν μεγάλες πιθανότητες η κυβέρνηση Borissov να επιστρέψει στην εξουσία. Ο Γενικός Εισαγγελέας Sotir Tsatsarov είπε ότι οι παράνομες υποκλοπές στην διάρκεια της διακυβέρνησης από τον Borissov ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες.

Κανονικά ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποιούν μεθόδους υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών ύστερα από επικυρωμένο από δικαστή αίτημα ποινικών ανακριτών. Ωστόσο φαίνεται ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας ένα βαν Chrysler Voyager, πραγματοποίησαν μαζικές υποκλοπές χωρίς δικαστική άδεια.

Όταν έμαθε για την έρευνα, ο υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος του βαν διέγραψε όλες τις πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί μέχρι τότε. Στη συνέχεια, το βαν κατασχέθηκε από τον εισαγγελέα και ασκήθηκε δίωξη εναντίον του υπαλλήλου. Ο Tsatsarov τόνισε ότι «ελπίζει» να ανακτηθούν οι διαγραμμένες πληροφορίες.

Η εισαγγελία ξεκίνησε την έρευνα για τις υποκλοπές μετά από καταγγελία του αρχηγού του βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος Sergei Stanishev, που είναι επίσης και Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο Tsatsarov υπογράμμισε ότι τα 2/3 των πληροφοριών έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, ενώ αυτό που απομένει είναι τα ονόματα όσων έπεσαν θύματα των υποκλοπών.

Θύμα και ο Πρόεδρος της χώρας

Ο Stanishev είπε ότι είχε λάβει μια ανώνυμη πληροφορία σύμφωνα με την οποία έπεσαν θύματα υποκλοπών ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rossen Plevneliev, ο πρώην Πρόεδρος Georgi Parvanov, ο πρώην ηγέτης του τουρκικού μειονοτικού κόμματος DPS Ahmed Dogan, ο πρώην Πρωθυπουργός Ivan Kostov, η Βουλγάρα Επίτροπος Kristalina Georgieva, ο ίδιος ο Stanishev και πολλοί άλλοι.

Ο Stanishev είπε επίσης ότι ο Tsvetan Tsvetanov, πρώην υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της κυβέρνησης Borissov, είχε οργανώσει ένα «τερατώδες» σύστημα όταν ανέλαβε το 2009 την εξουσία το κόμμα GERB του κ. Borissov 2009.

Ο Tsvetanov αρνήθηκε κάθε κατηγορία καθώς και ότι ήταν γνώστης κάποιας πιθανής παράνομης χρήσης υποκλοπών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ωστόσο, τόνισε ότι ο Tsvetanov ήταν υπεύθυνος να διασφαλίζει ότι οι υποκλοπές πραγματοποιούνται σύμφωνα με το νόμο.

Από την πλευρά του, ο Borissov είπε ότι «εγγυάται» πως δεν πρέπει να κατηγορηθεί ο Tsvetanov για την παράνομη χρήση των υποκλοπών και ότι μια μέρα «θα φανεί η απλή αλήθεια».

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Swoboda είπε ότι ο Tzvetanov φαίνεται να υποκίνησε προσωπικά καθώς και να επέβλεψε τις υποκλοπές.

«Είναι ντροπή οτι η Βουλγαρία, ως μέλος της ΕΕ, κυβερνήθηκε από μια κυβέρνηση που ξεκάθαρα παραβίασε – με τη βοήθεια και τη γνώση της βουλγαρικής αστυνομίας- τα δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα μεγάλου αριθμού ατόμων. Εγείρονται επίσης και ερωτήματα για άλλες πράξεις που ίσως έλαβε αυτή η κυβέρνηση, καθώς και για το αν σεβάστηκε τις δημοκρατικές αξίες», σημείωσε ο Swoboda.

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κάλεσε τον Tsvetanov να παραιτηθει σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες για τις υποκλοπές. Σύμφωνα με την βουλγαρική εφημερίδα Dnevnik, εταιρο της Euractiv στη Βουλγαρία, ο Stanishev δήλωσε πως ο Tzvetanov δε θα παραιτηθεί, καθώς η εκλογή του ως βουλευτής θα του δώσει βουλευτική ασυλία

Η EurActiv ζήτησε από την Κομισιόν να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Mark Gray, είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Tsatsarov έχει πράγματι ενημερώσει την Κομισιόν για την έρευνα. Ωστόσο κατέστησε σαφές πως η Κομισιόν δεν θα προβεί σε δηλώσεις όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων και των φερόμενων υποκλοπών εναντίον της Επιτρόπου Georgieva.

Ερωτηθείς γιατί η Κομισιόν ήταν τόσο χαλαρή απέναντι στις παράνομες υποκλοπές στις προηγούμενες εκθέσεις της υπό τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης, (Cooperation and Verification Mechanism), ο Gray απάντησε ότι δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος να γράφει βιβλία ιστορίας για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr