Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση θα απαιτήσει αλλαγές στο ευρωπαϊκό δίκαιο, κάτι που θα επιβραδύνει την ολοκλήρωση του εν λόγω σχεδίου.
Μιλώντας μετά από την συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών στις 13 Απριλίου, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schäuble είπε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας πρέπει να αλλάξει προκειμένου να θεσπιστούν κανόνες για το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών.
«Η τραπεζική ένωση έχει νόημα… εάν έχουμε επίσης και κανόνες αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Ωστόσο εάν θέλουμε ευρωπαϊκά όργανα για αυτό, θα πρέπει να αλλάξουμε τη συνθήκη», τόνισε.
Έχοντας ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι ευάλωτες χώρες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνες τους τα οικονομικά τους προβλήματα, το σχέδιο για την τραπεζική ένωση αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά βήματα σταθεροποίησης του ευρώ και αποφυγής του φαινομένου να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για την διάσωση των τραπεζών.
Δε θα μπορέσουμε να κάνουμε κανένα βήμα στη βάση μιας αμφισβητούμενης νομικής βάσης», είπε σε δημοσιογράφους ο Schäuble. «Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε το δίκτυο των αρχών και ταμείων αναδιάρθρωσης».
Ως ένα πρώτο βήμα προς την ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει την επιτήρηση των τραπεζών από τον Ιούλιο του 2014.
Μετά από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει το λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης των τραπεζών, κλείνοντας ή διασώζοντας τις προβληματικές. Το τρίτο και τελευταίο βήμα θα είναι ένα συνεκτικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη για την προστασία των καταθέσεων.
Ανήσυχη ότι ο εποπτικός ρόλος θα μπορούσε να θέσει αε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η Γερμανία την Παρασκευή έπεισε τις ευρωπαϊκές χώρες να υπογράψουν μια πολιτική δήλωση για μελλοντική αλλαγή των συνθηκών.
Ο Schäuble ξεκαθάρισε επίσης ότι η νομική αλλαγή θα είναι απαραίτητη για ένα ενοποιημένο σύστημα αντιμετώπισης των τραπεζών που αποτυγχάνουν.
Η αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας θα αποτελέσει μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς απαιτεί τη συμφωνία όλων των κρατών μελών. Σε ορισμένες ,μάλιστα, απαιτείται και δημοψήφισμα.
Σημαντικό πρόβλημα θεωρείται η Βρετανία, όπου πολλοί τάσσονται υπέρ της εγκατάλειψης της ΕΕ.
Πηγή: euractiv.gr