Κλιμακώνονται οι διαφωνίες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, καθώς έγινε γνωστό ότι περισσότερες από 1000 εταιρείες του κλάδου έχουν απευθύνει επισήμως επιστολή προς την Κομισιόν, προειδοποιώντας, ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές ηλιοσυλλεκτών από την Κίνα, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη βιομηχανία.

solar_industrialΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσφατα, ξεκίνησε μία έρευνα κατά των επιδοτήσεων και του dumping στα κινεζικής κατασκευής ηλιακά πάνελς, ύστερα από μία σειρά καταγγελιών από τις ευρωπαϊκές κατασκευαστικές ηλιακές εταιρείες ότι οι Κινέζοι επωφελούνταν από τις αθέμιτες επιδοτήσεις.

Οι ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές και κυρίως γερμανικές εταιρείες πιέζουν ώστε η ΕΕ να ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ και να επιβάλλει εισαγωγικούς δασμούς στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες, και παράλληλα να καταγγείλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις.

Πιθανώς, η Επιτροπή βρίσκεται κοντά στο να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές, καθώς τον περασμένο μήνα οι τελωνειακοί πήραν εντολή να καταγράψουν τον αριθμό των κινεζικών ηλιακών συλλεκτών που εισάγονται προκειμένου να καταστεί δυνατός ο υπολογισμός των εισφορών που πρέπει να επιβληθούν.

Παρόλο που οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κατασκευαστές ηλιακής τεχνολογίας θα επικροτούσαν μια τέτοια ενέργεια, οι υπεύθυνοι εγκατάστασης και οι υποψήφιοι αγοραστές ηλιακής ενέργειας ανησυχούν όλο και περισσότερο πως μια τέτοια κίνηση θα ανεβάσει το κόστος των ηλιακών συλλεκτών με συνέπεια να επιβραδύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την απώλεια θέσεων εργασίας σε όλο τον κλάδο.

Τώρα, η Συμμαχία για Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια (AFASE), μια συμμαχία περισσότερων από 350 εταιρειών, αντιτάχθηκε στην επιβολή εισαγωγικών δασμών, και συνέταξε μία επιστολή με 1.024 υπογραφές από εταιρείες του κλάδου προκειμένου να προειδοποιήσει για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις μέτρων προστατευτισμού.

Η επιστολή, απευθύνεται στον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Εμπόριο Karel De Gucht, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών είναι περισσότερο αποτέλεσμα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας που προκαλείται από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας παρά από τον ανταγωνισμό της Κίνας.

Επίσης, προειδοποιεί ότι « η επιβολή μέτρων anti-dumping και/ ή αντισταθμιστικών δασμών θα εμποδίσει σοβαρά την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ γεγονός που θα επιβαρύνει συνολικά την αξία των ηλιακών φωτοβολταϊκών στην ΕΕ και δεν θα έχει κάποιο σημαντικό θετικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ. «Η επιβολή πρόσθετων δασμών είναι σε κατάφωρη αντίθεση με τη μείωση του κόστους που απαιτείται για την επιβίωση του κλάδου» καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: euractiv.gr