Έκκληση προς τους Έλληνες να σταματήσουν να περιμένουν το νέο Μεσσία μετά τις γερμανικές εκλογές, απηύθυνε ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων Cohn-Bendit, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει «πολιτική κουλτούρα».

Daniel Cohn-BenditΟ Daniel Cohn-Bendit μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι πράγματι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνουν αλλαγές, ωστόσο και η ίδια η Ελλάδα «θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες».

Η λύση δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο

“Ό, τι και να πιστεύετε, η λύση στο πρόβλημα της λιτότητας δεν βρίσκεται πλέον σε επίπεδο έθνους κράτους, καθώς λόγω της παγκοσμιοποίησης και των διεθνών αγορών, η εθνική κυριαρχία είναι αδύναμη ακόμη και η γερμανική. Αυτό ακριβώς θα είναι η συζήτηση (στις Ευρωεκλογές), ότι δηλαδή μετά από 30 χρόνια καμία χώρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, δε θα είναι στις 8 οικονομικά πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη. Επομένως εάν θέλουμε να προωθήσουμε ένα κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη», τόνισε.

Ο Daniel Cohn-Bendit συνέχισε λέγοντας ότι το άλλο θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι η εθνική κυριαρχία των κρατών μελών. «Ποια πρέπει να είναι η οικονομικά και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη;», αναρωτήθηκε.

«Η λύση δεν πρέπει να είναι οπορτουνιστική. Η λύση δεν είναι να πούμε ότι όλοι όσοι βγαίνουν στους δρόμους έχουν δίκιο, διότι έχουν και δίκιο και άδικο», υπογράμμισε.

Ξεχάστε στην Ελλάδα το νέο Μεσσία!

Αναφορικά με τις γερμανικές και τις «επικείμενες» αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική, ο γάλλος ευρωβουλευτής κάλεσε τους Έλληνες να ξεχάσουν τους «νέους Μεσσίες».

«Το ζήτημα των γερμανικών εκλογών αποτελεί ένα παράδειγμα που ασκώ κριτική στην Ελλάδα. Περιμένετε το νέο Μεσσία, ο νέος Μεσσίας δεν θα έρθει από τις γερμανικές εκλογές. Ξεχάστε το! Η Μέρκελ θα είναι πάλι καγκελάριος! Έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν μετά τις εκλογές. Το ταμείο εξαγοράς χρέους, τα ευρωομόλογα, τέτοιου είδους προτάσεις θα προωθηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές», συνέχισε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της «κουλτούρα».

«Μπορώ να πω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξουν καλύτερες πιθανότητες εάν έχετε καλύτερες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Εάν έχετε τα κοινοτικά κονδύλια και δεν ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε τότε τι μπορεί να γίνει; […] Αν δεν ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε εσείς, τότε δεν ξέρει κανείς άλλος», υπογράμμισε.

«Συνεπώς, πιστεύω ότι οι Γερμανικές εκλογές μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα μόνο αν αλλάξει η πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά στην Ελλάδα».

Τέλος, ερωτηθείς από την EurActiv.gr σχετικά με τη στάση του Francois Hollande απέναντι στην κρίση, δήλωσε:

«Αρχικά πίστεψε ότι με κάποια μέτρα που πήρε θα ερχόταν η ανάπτυξη […]Δεν έχει κάποιο σχέδιο..αυτή η πολιτική του μοιάζει σαν να κάνει σπασμωδικές κινήσεις κάποιες φορές», είπε.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

Πηγή: euractiv.gr