Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το εμπόριο, Karel De Gucht, ζήτησε την Τετάρτη (10 Απριλίου) να ισχύσουν ευρέως νέες μορφές εξουσίας και ελέγχου του εμπορίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου του dumping, ιδίως στην Κίνα.

DBDFAF7583A2979ECF4AE79E0120A3DEΠαρά το γεγονός ότι οι προτεινόμενοι κανόνες – γνωστοί με τον όρο «Μέσα Εμπορικής Άμυνας» – δεν κατονομάζουν την Κίνα, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι το σύνολο των κανόνων αυτών είχε σχεδιαστεί για να δώσει στην ΕΕ περισσότερη δύναμη κατά της χώρας και για να μετριάσουν τους φόβους των εταιρειών για επικείμενα αντίποινα από την πλευρά της Κίνας, σε περιπτώσεις που αφορούν την ισχυρή ασιατική οικονομία.

«Θα ήταν αφελές να ισχυριστούμε ότι ο τρόπος σκέψης μας δεν έχει εμπνευστεί από την εμπειρία μας στην αντιμετώπιση των ερευνών που βρίσκονται στην Κίνα. Το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων μας, που αντιστοιχεί περίπου σε ένα 80%, αφορά στις εισαγωγές από την Κίνα», υποστήριξε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Η πρόταση που απαιτεί από τις εταιρείες να παραδώσουν στοιχεία θα επιτρέψει στους ελεγκτές να αποκτήσουν περισσότερη ελευθερία, ώστε να δρομολογήσουν μια έρευνα του εμπορικού τομέα έπειτα από δική τους πρωτοβουλία, γνωστή ως “ex officio”, χωρίς να χρειάζεται η καταγγελία της βιομηχανίας που έχει πληγεί.

Ο De Gucht σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με το κατά πόσο η προτεινόμενη αυτή νέα ρύθμιση που υποχρεώνει τις εταιρείες να παρέχουν στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν τις περιπτώσεις εμπορίου, θα τους δώσει αρκετή κάλυψη για να συνεργαστούν σε μια υπόθεση τηλεπικοινωνιών (βλ. ιστορικό), απάντησε στο Reuters: «Το γεγονός ότι θα μπορούσατε πιθανότατα να την κάνετε μια κανονική διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει περαιτέρω από ό, τι ήδη συμβαίνει σήμερα».

Τα εμπορικά μέσα, θα πρέπει να προσαρμοστούν με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού του 21ου αιώνα, όπου οι αυξημένες τιμές πλήττουν ακόμη περισσότερο τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές, που ήδη δέχονται πιέσεις, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Robert Sturdy, αντιπρόεδρος της επιτροπής του Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Ακολουθώντας μοναχική πορεία

Η πρόταση, η οποία πριν γίνει νόμος πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ενισχύσει την δυνατότητα της Επιτροπής να εξετάζει τα θέματα που αφορούν στον εμπορικό τομέα, χωρίς να χρειάζεται να έρθουν στην επιφάνεια οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Επίσης, θα φέρει πιο κοντά τις δυνάμεις εμπορικής άμυνας με την ισχυρή αντιμονοπωλιακή μονάδα της Επιτροπής, ένα από τα πιο ισχυρά μέσα επιβολής παγκοσμίως, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά της να υποβάλλει τις εταιρείες σε έρευνα, ώστε να παραδώσουν τα στοιχεία τους μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό όριο.

Ωστόσο, νομικοί στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στις δυνατότητες της συγκεκριμένης πρότασης στο να προστατεύσει τις επιχειρήσεις από πιθανές επικείμενες εκδικητικές ενέργειες.

«Όλοι σίγουρα θα μαντέψουν ότι ακόμη και πριν από την έναρξη [της υπόθεσης], η τοπική βιομηχανία, συμμετείχε και συνεργάστηκε ως ένα βαθμό… οπότε, ποιά αντίποινα σας εμποδίζουν; Εάν έχετε μια περίπτωση τηλεπικοινωνιών με μόνο τρεις φορείς εκμετάλλευσης, τότε το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν αντίποινα εναντίον όλων», δήλωσε ένας δικηγόρος του εμπορίου στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση θα εξαλείψει επίσης το όριο που έχει τεθεί στο εύρος των καθηκόντων που θα μπορούσαν να ανατεθούν στις χώρες που βρέθηκαν να νοθεύουν την πρόσβαση στις πρώτες ύλες τους, όπως είναι τα σπάνια ορυκτά, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερα καθήκοντα αντίστοιχα για χώρες όπως η Κίνα.

Η Κίνα δέχεται πυρά για τον περιορισμό που επιβάλλει στην πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα, τις ηλεκτρονικές βιομηχανίες και βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα οποία χρησιμοποιούνται, επίσης, στα smart phones, στους δίσκους και στις ανεμογεννήτριες.

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία κατήγγειλαν την Κίνα στον ΠΟΕ για το εν λόγω θέμα.

Απόψεις

«Η πύλη της Ευρώπης είναι ανοικτή προς όλους τους εμπορικούς εταίρους, αλλά χρειαζόμαστε μια σταθερή γέφυρα που να ενώνει τις δράσεις μας κατά των προϊόντων dumping και που να μπορεί να ανεγερθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για το διεθνές εμπόριο, Daniel Caspary.

«Η ΕΕ πρέπει να έχει επαρκή ισχύ έναντι των εισαγωγών σε τιμές dumping, χωρίς να εγκαταλείπει το στόχο της για το ελεύθερο εμπόριο».

«Τα μέσα εμπορικής άμυνας πρέπει να είναι διαφανή, τόσο για την ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και για τους ίδιους τους εμπορικούς μας εταίρους. Το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα της Ευρώπης. Αλλά αν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της πρακτικής των εισαγωγών και των επιδοτήσεων dumping, η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να παρέχει προστασία στην εγχώρια βιομηχανία».

Ο Markus J. Beyrer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope, δήλωσε: «Ο εκσυγχρονισμός των μέσων εμπορικής άμυνας πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω της βελτίωσης των κανόνων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου εμπορίου και των επιδοτήσεων, καθώς και της καταστρατήγησης. Τα μέσα εμπορικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη προβλέπουν υψηλότερες προδιαγραφές από εκείνες που απαιτούνται από το νόμο του ΠΟΕ. Η BUSINESSEUROPE θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης της αποτελεσματικότητας των μέσων».

«Αποσκοπώντας στο να βοηθήσουν τους εγχώριους κατασκευαστές, οι antidumping δασμοί προκαλούν σημαντικές ζημιές στους εισαγωγείς της ΕΕ. Για τη βελτίωση του συστήματος, είναι απαραίτητο να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις ανάγκες των εμπόρων», δήλωσε ο Ralph Kamphöner, διευθυντής του οργανισμού διεθνούς εμπορίου και τη χονδρικής πώλησης, EuroCommerce.

«Οι προτάσεις αποτελούν ένα μέτριο πακέτο που δεν θα ικανοποιήσει κανέναν απολύτως οικονομικό φορέα. Αλλά, με κάποιες τροποποιήσεις, θα μπορούσε να ανοίξει και το δρόμο για ένα βιώσιμο συμβιβασμό, υπό τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών», πρόσθεσε.

Οι αλλαγές που προτείνονται στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ ανταποκρίνεται στα προϊόντα που εισέρχονται στις αγορές τις μέσω τις πρακτικής του dumping έχουν καθυστερήσει κατά πολύ, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Robert Sturdy, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ομάδας για τα ζητήματα Εμπορίου του κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

«Τα μέσα εμπορικής άμυνας είναι αναγκαία για την εξασφάλιση όλων όσων ανταγωνίζονται με θεμιτό και δίκαιο τρόπο. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι πιο διαφανή και να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το γενικό συμφέρον των ευρωπαίων καταναλωτών, των λιανοπωλητών και των κατασκευαστών. Πολύ συχνά, η εμπορική πολίτικη της ΕΕ διακρίνεται από το προστατευτισμό, ο όποιος δεν κατάφερε τίποτε άλλο έκτος από το να βλάψει τις εταιρείες που έχουν ενταθεί σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και τους πελάτες τους, μέσω της επιβολής υψηλότερου κόστους.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια πολίτικη εμπορικής άμυνας που θα προσανατολίζεται στο να διατηρήσει τις αγορές μας ανοικτές. Είναι ο μονός τρόπος για να δουλέψει και πάλι ο μηχανισμός της Ευρώπης».

EurActiv.gr with Reuters

Πηγή: euractiv.gr