Η Αυστρία θα καθίσει μαζί με το Λουξεμβούργο στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το πώς να πατάξει τις διασυνοριακές φορολογικές απάτες, δήλωσε σήμερα (9 Απριλίου) ο Καγκελάριος Werner Faymann , σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση της χώρας να μετριάσει την ιδιαίτερα αυστηρή στάση που διατηρούσε μέχρι στιγμής στο θέμα του τραπεζικού απορρήτου.

birza-6f032Ωστόσο, οι συντηρητικοί εταίροι που συμμετέχουν στον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών επικαλέστηκαν την ύπαρξη νομικών εμποδίων που δεν επιτρέπουν, την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών για τους καταθέτες τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Αυστρία, τη Δευτέρα ότι το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου που εφαρμόζει η χώρα, θα την οδηγήσει σε μια «μοναχική και μη βιώσιμη κατάσταση», αν δεν ακολουθήσει τους ίδιους κανόνες, όπως και άλλες χώρες, αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αλλοδαπούς καταθέτες.

Η offshore οικονομική βιομηχανία έχει πληγεί από την διαρροή πληροφοριών για τους μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς 2,5 εκατομμυρίων εταιρειών και υπηκόων σε 170 χώρες, προς 86 δημοσιογράφους παγκοσμίως. Αυτό ώθησε την Επιτροπή να πιέσει για περισσότερη δράση κατά της φοροδιαφυγής και να εγκρίνει περίπου 30 προτάσεις.

Στους «ξένους» καταθέτες εστιάζει το μικροσκόπιο?

«Εμείς θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις μαζί με το Λουξεμβούργο,” δήλωσε ο Faymann στους δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν το γεγονός αυτό σημαίνει πως η Αυστρία δίνει τέλος στην επί δεκαετιών ισχυρή αντίστασή της να μοιράζεται την ταυτότητα των αποταμιευτών, ο Faymann απάντησε: «Διεξάγουμε τις συνομιλίες μαζί με το Λουξεμβούργο, ώστε να βγαίνει κάποιο αποτέλεσμα από όλη αυτήν την διαδικασία. Αυτό ακριβώς σημαίνει.».

Τόνισε ότι το θέμα ήταν πώς να αντιμετωπίσει η χώρα τους λογαριασμούς που κατέχουν ξένοι και όχι Αυστριακοί πολίτες.

Η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter, η οποία ανήκει στους Συντηρητικούς, επεσήμανε ότι η Αυστριακή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη δημοσίευση των προσωπικών πληροφοριών των καταθετών των τραπεζών σε άλλα κράτη.

«Στο σύνταγμά μας, η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων λαμβάνει πολύ υψηλή προτεραιότητα. Αυτό πραγματικά δεν συνάδει με την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων των καταθετών», είπε σε δημοσιογράφους.

Ο Αναπληρωτής Καγκελάριος Michael Spindelegger, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, έλαβε επίσης μια πιο προσεκτική θέση, υποστηρίζοντας ότι η Αυστρία ήταν πάντα έτοιμη να εκδιώξει εγκληματίες που προσπαθούν να καταχραστούν το τραπεζικό σύστημα, αλλά ότι ποτέ δεν θα εξέθετε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς για το σκοπό αυτό.

«Θέλουμε να διαφωτιστεί πλήρως η υπόθεση, αλλά αυτό […] δεν σημαίνει ότι όλες οι αποταμιεύσεις στην Αυστρία θα μπορούν να προσπελαστούν αυτόματα από ξένες αρχές», δήλωσε. «Θα συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις και θα δούμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε κατά τη διάρκεια αυτών».

Ως μέρος μιας εκστρατείας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η Γερμανία πιέζει όλες τα “offshore” τραπεζικά κέντρα στην Ευρώπη να εφαρμόσουν ενιαίους κανόνες αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών όσων είναι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο Λουξεμβούργο και στην Αυστρία, τα μοναδικά κράτη της Ευρώπης που εξακολουθούν να μην προχωρούν στην εφαρμογή των κανόνων αυτών.

Το πακέτο διάσωσης που δόθηκε στην Κύπρο τον περασμένο μήνα, όπου το τραπεζικό σύστημα είχε υπερκαλυφθεί από ξένους λόγω της χαμηλής φορολογίας και ήπιας νομοθεσίας που ισχύουν, εξυπηρέτησε στο να εστιαστεί η προσοχή της χώρας σε τέτοιου είδους δικαιοδοσίες.

Ως ένδειξη ότι η πίεση που ασκείται από την πλευρά της Γερμανικής πλευράς έχει αντίκτυπο, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Luc Frieden δήλωσε την Τρίτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει ένα τέλος στους τραπεζικούς κανόνες που αφορούν το απόρρητο, παραδίδοντας αυτομάτως λεπτομερή στοιχεία των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχει αποφασιστεί, είναι κάτι, όμως, που η κυβέρνηση έχει θέσει υπό συζήτηση», δήλωσε στο Reuters Frieden.
[box type=”info

Απόψεις
Ο Επίτροπος για τα φορολογικά ζητήματα, Algirdas Šemeta, δήλωσε στις 8 Απριλίου:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις, που τροφοδοτούνται από την έκβαση των Offshore Διαρροών, επιβεβαιώνουν ότι η ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη δράση κατά της φοροδιαφυγής είναι επείγουσα.

Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή είχε θέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων στο τραπέζι, τον περασμένο Δεκέμβριο, τα οποία αφορούσαν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στο να αποθαρρύνει όσους φοροδιαφεύγουν και στο να διασφαλίσουν τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων. Εν συντομία, περιέγραψε τι απαιτείται για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής:

«Χρειαζόμαστε την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να εφαρμοστούν ευρέως τα παραπάνω μέτρα, καθώς αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που επιτρέψει στις χώρες να εισπράξουν τους φόρους που δεν έχουν εξοφληθεί ακόμα.»

«Χρειαζόμαστε να ακολουθήσουμε μια σκληρή κοινή στάση κατά των φορολογικών παραδείσων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων εναντίον εκείνων που διευκολύνουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν.»

«Πρέπει επίσης να αποκλείσουμε τα μονοπάτια που οδηγούν σε επιθετικούς φορολογικούς σχεδιασμούς καθώς και κοντά τις ευκαιρίες για καταχρηστικές πρακτικές των φόρων.»

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να περάσουμε από τα λόγια στη πράξη. Ελπίζω να δω την ταχεία υιοθέτηση των προτάσεών μας, οι οποίες στοχεύουν σε μια ισχυρότερη στάση της ΕΕ έναντι της απάτης και της φοροδιαφυγής», κατέληξε ο Šemeta.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr