Μόλις κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το πρώτο trailer, της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του νότιο-αφρικανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Neill Blomkamp.

Elysium-PosterΟ Blomkamp που το 2009 είχε ενθουσιάσει του οπαδούς των ταινιών επιστημονικής φαντασίας με την πρώτη του ταινία District 9  επιστρέφει τέσσερα χρόνια μετά, με μια “μεγαλύτερη” ταινία που όμως δεν απομακρύνεται πολύ από τη θεματολογία της προηγούμενης .

Η ιστορία του Elysium με δυο λόγια: Βρισκόμαστε στο έτος 2159. Ο πλανήτης μας μαστίζεται από τη μόλυνση, την εγκληματικότητα, την πείνα, τις αρρώστιες και τον υπερπληθυσμό.

Οι πολύ πλούσιοι τον έχουν ήδη εγκαταλείψει και ζουν σε ένα διαστημικό σταθμό που ονομάζεται Elysium, κάτι σαν τεχνητά Ηλύσια Πεδία, ενώ οι υπόλοιποι -μη κατέχοντες, κατοικούν στα … Τάρταρα δηλ. στη Γη.

Οι άτυχοι κάτοικοι της Γης προσπαθούν με κάθε τρόπο να φθάσουν στο διαστημικό σταθμό, οι επιβάτες του οποίου ζουν σε συνθήκες πολυτέλειας, έχοντας στη διάθεσή τους και τελευταίας τεχνολογία υπηρεσίες υγείας, ενώ από την άλλη πλευρά οι κάτοικοι των … Ηλυσίων κάνουν ό, τι μπορούν να κρατήσουν τους εξαθλιωμένους “γήινους” στη Γη.

Ο Max, ο ήρωας της ταινίας -τον υποδύεται ο Matt Damon, είναι ένα πρώην κατάδικος που εξαναγκάζεται να συμμετάσχει σε μια αποστολή στο Elysium και γι’ αυτό θα έρθει αντιμέτωπος με τη Γραμματέα Rhodes -την σκληροπυρηνική κάτι σαν δήμαρχο του Elysium, στο ρόλο η αγνώριστη εδώ Jodie Foster, η οποία δε θα σταματήσει πουθενά προκειμένου να διαφυλάξει τον τρόπο ζωής των συμπολιτών της, είτε επιβάλλοντας σκληρά μέτρα αντί-μεταναστευτικής πολιτικής, είτε επιστρατεύοντας τη βία.

Αν η αποστολή πετύχει, ο Max όχι μόνο θα σώσει τη δική του ζωή αλλά, το κυριότερο, θα αλλάξει τις ανισότητες ανάμεσα στους δύο κόσμους.

Στην ταινία συμμετέχει και ο πρωταγωνιστής του District 9, Sharlto Copley

Έχοντας καταφέρει να κρατήσει μυστική, για αρκετά χρόνια, την πλοκή και τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, με τη δημοσίευση μόνο 2-3 φωτογραφιών από τα γυρίσματα, ο Blomkamp ενέτεινε την προσμονή μας αλλά και μάς αιφνιδίασε πολύ ευχάριστα με την παρουσίαση του πρώτου poster εχθές και σήμερα του πρώτου trailer .

Τα δείγματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, ενώ φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης και με αυτήν την ταινία επιστρέφει στη θεματολογία του District 9.

Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο φυλετικός -εδώ μάλλον κοινωνικός- διαχωρισμός, η λαθρομετανάστευση, οι οικονομικές ανισότητες -αδικίες, είναι ζητήματα που τον απασχολούν και λόγω των βιωμάτων του και αυτό είναι δείγμα ενός πραγματικού auteur, ακόμη και αν αυτό που τελικά δούμε είναι ένα … σκεπτόμενο blockbuster.

Ενώ περιμένουμε την προβολή του Elysium -θα βγει στις αίθουσες στις 9 Αυγούστου- ο Blomkamp, έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τα γυρίσματα μιας κωμωδίας (!) επιστημονικής φαντασίας, με τον τίτλο Chappie, που -όπως στο District 9, φημολογείται ότι βασίζεται στην μικρού μήκους ταινία του, Tempbot, με ήρωα ένα ρομπότ γραφείου !

 Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα