Ζητείται η απομάκρυνση 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και συνολικά 7.000 επίορκων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι αποχωρήσεις θα πρέπει να ανέλθουν σε 20.000 έως το τέλος του 2014.

Image troika33.jpgΣε αναζήτηση νομοθετικής φόρμουλας για το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο βρίσκεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και της διατήρησης της συνοχής στο εσωτερικό της. Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης που είχε το κλιμάκιο της τριμερούς με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, συμμετείχε για πρώτη φορά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκης.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου το θέμα του Δημοσίου παραμένει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις και για αυτό κλήθηκε στη σύσκεψη και ο κ. Μανιτάκης, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη σημείωναν αργά χθες το βράδυ ότι η συμφωνία με την τρόικα δύσκολα θα έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα (12 το μεσημέρι). Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άμεση αποχώρηση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα ζητείται η απομάκρυνση 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και συνολικά 7.000 επίορκων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι αποχωρήσεις θα πρέπει να ανέλθουν σε 20.000 έως το τέλος του 2014. Το θέμα των απολύσεων απασχολεί για πέμπτη συνεχόμενη φορά έλεγχο της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος, γεγονός το οποίο έχει επισημανθεί με δηκτικό τρόπο προς όλα τα αρμόδια ελληνικά στελέχη από την τρόικα.

Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδεται ότι υπήρξε συζήτηση επί συγκεκριμένου αριθμού στη χθεσινή συνάντηση, τόσο σε ό,τι αφορά τους επίορκους υπαλλήλους, όσο και συνολικά για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις. «Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις τις οποίες και θα δώσω», δήλωσε ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε πως «δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Εδώ και ενάμιση μήνα γίνονται συζητήσεις».

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου εκτιμούσαν ότι οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται σε τελικό στάδιο» και σημείωναν πως οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν «αφορούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και την περιγραφή των θέσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή τους».

Σύμφωνα με το σχέδιο της κινητικότητας που όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων σημαντικός αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχώρηση από το Δημόσιο πέραν των επίορκων, θα προκύψει από τους ελέγχους που γίνονται για πλαστά πιστοποιητικά, αλλά και από τους «κοπανατζήδες», ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι είναι μεγάλος.

Πέραν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει στο βασικό κορμό των ρυθμίσεων για τις οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αν και υπάρχουν ακόμα δύο τεχνικής φύσεως θέματα που είναι ανοικτά. Μάλιστα, όσοι έχουν πολύ υψηλά χρέη (άνω των 300.000 ευρώ) για να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να παρέχουν και εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα η υποθήκευση ακινήτου.

Αντιθέτως, σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων. Το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη και είναι κρίσιμης σημασίας η επίλυσή του, αφού από τα έσοδα που θα προκύψουν από το εν λόγω μέτρο και από τις παραπάνω ρυθμίσεις, αναμένεται να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό φέτος. Επίσης, η τρόικα επιμένει και στο θέμα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της νέας γενικής γραμματείας εσόδων.

Πηγή: skai.gr