Με κόστος κάτω από ένα δολάριο τη βολή, οι τεχνικοί του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έβαλαν τα γυαλιά στις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες.

laser_canon_usnavyΚατάφεραν να κατασκευάσουν πυροβόλο που εκπέμπει ισχυρότατη ακτίνα λέιζερ, η οποία καταστρέφει αεροσκάφη και μικρά πλοία. Τα πρώτα πειράματα πραγματοποιήθηκαν στον Περσικό Κόλπο. Έπειτα από τις επιτυχείς δοκιμές, το όπλο των 32 εκατ. δολαρίων θα εγκατασταθεί στο αποβατικό USS Ponce που χρησιμοποιείται ως πλωτή βάση στη Μέση Ανατολή.

Το λέιζερ λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται βαριά και ακριβά πυρομαχικά.

«Το μέλλον είναι εδώ» σχολίασε στο Reuters ο Πίτερ Μόρισον του Γραφείου Ναυτικής Έρευνας, το οποίο επέβλεψε την ανάπτυξη του νέου όπλου λέιζερ.

To ναυτικό έχει ήδη δημοσιοποιήσει το βίντεο μιας δοκιμής στην οποία η υπέρυθρη, αόρατη δέσμη του λέιζερ στοχεύει για λίγα δευτερόλεπτα ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο έως ότου πάρει φωτιά.

Η ανακοίνωση φαίνεται ότι αποτελεί προειδοποίηση προς το Ιράν ώστε να μην εντείνει τις δραστηριότητές του στον Κόλπο εάν οι εντάσεις αυξηθούν λόγω των κυρώσεων και των διαβουλεύσεων σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρουν οι New York Times.

Πηγή: zougla.gr