Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση της πρώτης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) για την περιοχή της Πιερίας που προβλέπεται στην ΚΥΑ 31722/04-11-2011 για το χωροταξικό.

udatokalliergiesΤο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προωθείται για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ίδρυση της πρώτης ΠΟΑΥ στην Πιερία αποτελεί αναπτυξιακή τομή, καθώς αποτελεί πρότυπο σχεδιασμού για τη δημιουργία ΠΟΑΥ και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την περαιτέρω ανάπτυξη και οργάνωση του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών.

Να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε αρχικό στάδιο οι διαδικασίες για τη δημιουργία αντίστοιχων ΠΟΑΥ στο Θερμαϊκό και στο Βόρειο Ευβοϊκό.

Η ΠΟΑΥ Πιερίας οριοθετείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους, καταλαμβάνει θαλάσσια έκταση περίπου 12.085 στρεμμάτων, με δυναμικότητα άνω των 12.000 τόνων μυδιών κατά έτος.

Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω περιοχή ήδη δραστηριοποιούνται μονάδες μυδοκαλλιεργειών και η ΠΟΑΥ θα δώσει τη δυνατότητα είτε να επεκταθούν οι υφιστάμενες μονάδες είτε και να ενταχθούν νέες.

Με την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών επιτυγχάνεται:

• Η εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επί δεκαετίες καθυστερούσαν την ανάπτυξη του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών.

• Η δημιουργία οργανωμένου παραγωγικού ιστού από τις επιχειρήσεις του κλάδου που θα δύνανται να αναπτύξουν οργανωμένα τις δραστηριότητές τους σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

• Η ενίσχυση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Η δημιουργία προϋποθέσεων για την παραγωγή ακόμα πιο ανταγωνιστικών, εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων, σε μεγαλύτερες ποσότητες.

• Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρα διαχείριση των φυσικών μας πόρων, μια και η χωροθέτηση των ΠΟΑΥ γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και σε χώρους (βάθος, παρουσία ρευμάτων, αποστάσεις από λουόμενους και αστικά κέντρα κ.ά) που συνάδουν με την αειφορία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή τη θεσμοθέτηση της πρώτης ΠΟΑΥ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Υλοποιούμε την πρόσφατη εξαγγελία μας για την ίδρυση της πρώτης Ζώνης Υδατοκαλλιέργειας στη χώρα μας που αποτελεί αναπτυξιακή τομή και το πρώτο βήμα σχεδιασμού για την ανάπτυξη του κλάδου. Οι Ζώνες Υδατοκαλλιεργειών, όπως και οι αντίστοιχες Ζώνες Θερμοκηπίων, οι Ζώνες Κτηνοτροφίας κλπ., θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς θα εξαλείψουν τις γραφειοκρατικές δυσχέρειες και θα δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να δραστηριοποιηθούν σε έναν οργανωμένο παραγωγικό ιστό. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την παραγωγή ανταγωνιστικών, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, όπως η τσιπούρα, το λαβράκι και άλλα είδη ψαριών, αλλά και για μύδια, αχινούς κλπ. Προϊόντα που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού ένεκα της εξαιρετικής τους ποιότητας. Άλλος ένας κλάδος που η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων γίνεται «διαβατήριο» επιτυχίας, ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας».