Συρρίκνωση καταγράφει ο εγχώριος κλάδος του χονδρικού εμπορίου ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς η οικονομική ύφεση και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν αρνητική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ψυχολογία των νοικοκυριών, όπως σημειώνει σε πρόσφατη μελέτη της η Hellastat.

971248Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως, βάσει του δείκτη όγκου της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 ο τομέας ένδυσης-υπόδησης παρουσίασε πτώση 18,8%. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη απώλεια συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους του λιανικού εμπορίου.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 η πτώση έγινε εντονότερη και διαμορφώθηκε σε 21,5% σε ετήσια βάση, με τη σωρευτική μείωση σε σχέση με το 2005 να ανέρχεται σε περίπου 30%.
Όπως παρατηρεί η Hellastat, σημαντικοί αντιπρόσωποι γνωστών εμπορικών σημάτων βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης, έχοντας απολέσει τα δικαιώματα διακίνησης των εν λόγω brands.
Επιπλέον, οι εταιρείες είναι αντιμέτωπες με τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις που προκαλούν οι εισαγωγές ενδυμάτων χαμηλού κόστους από ασιατικές κυρίως χώρες (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν κ.ά.), ενώ πολλά από αυτά τα προϊόντα εμπορεύονται παράνομα.
Από χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου προκύπτει πως ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος το 2011 υποχώρησε για τρίτη διαδοχική χρονιά κατά 10,1%, στα 934,51 εκατ. ευρώ.
Το 80% των εταιρειών σημείωσε κάμψη πωλήσεων, με τη μέση κάμψη να διαμορφώνεται σε -15,9%.

Πηγή: zougla.gr