Οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν, όπως όλα δείχνουν, το «μάρμαρο» από την ενοποίηση του ΦΑΠ και του ειδικού τέλους ακινήτων, με το Υπουργείο Οικονομικών να μην ξεκαθαρίζει ακόμα το τοπίο σχετικά με τη φορολόγηση ή μη των αγροτεμαχίων.

foros-akinita-625x469Όπως φάνηκε και από την πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με την τρόικα το βράδυ της Πέμπτης, οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ανάψουν το «πράσινο φως» για οποιαδήποτε μείωση σ’ ένα μέτρο το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα που έφεραν έσοδα στα κρατικά ταμεία. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μείωση του τωρινού συντελεστή φορολόγησης κατά 10 με 15%, ωστόσο φαίνεται να… λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Εκτιμάται πως η απώλεια από αυτήν τη μείωση θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ και η κάλυψη αυτού του κενού αναμένεται να καλυφθεί από:

τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εκτός σχεδίου, τα οποία επιβαρύνονται σήμερα με τον κατώτατο συντελεστή φορολόγησης
τα ακίνητα τα οποία νοικιάζει το Δημόσιο και ανήκουν σε ιδιώτες, χωρίς όμως να υπάρχει επιβολή ΕΕΤΗΔΕ
τα αγροτεμάχια.

Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος θα εισπραχθεί και φέτος από τη ΔΕΗ, ενώ από το 2014 η αρμοδιότητα για την είσπραξη των χρημάτων θα περάσει στις Δ.Ο.Υ..

Μείωση στα μεσαία στρώματα

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το Υπουργείο Οικονομικών, η μείωση στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα εφαρμοστεί κυρίως σε ακίνητα των οποίων η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

Μια από τις εκδοχές που κυκλοφορούν -στο πλαίσιο σφυγμομέτρησης των αντιδράσεων της κοινής γνώμης- είναι η επιβολή μειωμένου φόρου σε όσους έχουν κατοικία από 50 έως 120 τ.μ. σε μια τέτοια περιοχή.

Εκτιμάται ότι η μείωση στα ακίνητα αυτά θα κυμαίνεται από 10 – 15% και θα εφαρμοστεί μεσοσταθμικά. Με απλά λόγια, οι ιδιοκτήτες θα δουν τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν μειωμένο κατά 100 ευρώ το ανώτερο. Ωστόσο, ακόμη τα πάντα παραμένουν ρευστά, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται και αναμένονται πολύ σκληρές.

Αυτοί που θα επιβαρυνθούν περισσότερο είναι όσοι έχουν ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο εκτός σχεδίου και μέχρι πέρυσι πλήρωναν 3 έως 5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με τον νέο ενιαίο φόρο, το τελικό ποσό θα εξαρτάται από την τιμή ζώνης του πιο κοντινού δήμου.

Πηγή: zougla.gr