Απαράδεκτα και «τραγωδία» χαρακτήρισε τα νέα στατιστικά για την ανεργία στην Ευρώπη ο Επίτροπος απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων László Andor. Η ανεργία στην ευρωζώνη άγγιξε το 12% ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7.7%.

20121210_andorΗ Eurostat δημοσίευσε νέα στοιχεία, που δείχνουν ότι για πρώτη φορά η ανεργία στην ευρωζώνη έφθασε τον Φεβρουάριο του 2013 το 12%, συγκριτικά με το 10.9% ένα χρόνο πριν. Για την ΕΕ των «27», το ποσοστό είναι 10.9%, ελαφρώς υψηλότερο από το 10.2% τον Φεβρουάριο του 2012.

Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων έφθασε τον Φεβρουάριο 19.071 εκ, σχεδόν 2εκ περισσότεροι άνεργοι συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο. Για την ΕΕ των «27» οι άνεργοι είναι 26.338 εκ.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν 7.7%, ενώ στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο του 2013, 4.2% .

«Τέτοια απαράδεκτα επίπεδα ανεργίας αποτελούν τραγωδία για την Ευρώπη και σημάδι σε πόσο σοβαρή κατάσταση είναι κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να κινητοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο εκπρόσωπος του László Andor, Chantal Hugues.

«Οι νέοι χρειάζονται περισσότερη στήριξη προκειμένου να αποκτήσουν τα σωστά προσόντα και να αυξήσουν τις πιθανότητες να βρουν απασχόληση», συνέχισε. Γι’ αυτό η Εγγύηση για τους Νέους, που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί στις 28 Φεβρουαρίου, πρέπει να τεθεί σε ισχύ άμεσα», πρόσθεσε.
[box type=”info

Απόψεις
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, σχολιάζοντας στην EurActiv.gr είπε:

«Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από δημιουργίας της ΕΕ. Οι άνεργοι φτάνουν πλέον στα 26 εκατομμύρια. Η πολιτική λιτότητας που ασκείται στην ΕΕ δημιουργεί συνεχώς νέους ανέργους. Στην Ελλάδα των 1.5 εκατομμύρια ανέργων, που στους νέους ξεπερνάει το 50% και στις γυναίκες το 60% , η μόνη λύση είναι η έξοδος από τα μνημόνια και των πολιτικών λιτότητας. Οι νέοι σε όλη την Ευρώπη προορίζονται να πάρουν την θέση της χαμένης γενιάς, της γενιάς που πάνω της θα πατήσει το σχέδιο ανάκαμψης των κερδών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η Ευρώπη συνεχίζει να συνιστά την οικονομική, πολιτική και γεωγραφική ενότητα στην κατεύθυνση μιας ριζικής αλλαγής πορείας στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Με τα κοινωνικά κινήματα και την αριστερά κάνουμε την οργή ελπίδα, και την ελπίδα ανατροπή.»

[/box]

Πηγή: euractiv.gr