Photo: publico.es

Μία οικογένεια από τη Ciudad Real της Ισπανίας ανακαλύπτει ότι η πέτρα που χρησιμοποιούσαν για να πιέζουν το χαμόν (παραδοσιακό αλλαντικό της Ισπανίας) ήταν στην πραγματικότητα ένας μετεωρίτης που έπεσε στη Γη πριν από χιλιάδες χρόνια

Στο μπαρ ‘Las Terrazas’ που βρίσκεται στην περιοχή Retuerta de Bullaque της Ciudad Real της Ισπανίας, έχουν να κάνουν με ένα εύρημα που λίγοι μπορούν να φανταστούν. Πρόκειται ‘για έναν μετεωρίτη βάρους 100 κιλών που έπεσε στη Γη πριν από χιλιάδες χρόνια’ και που ‘θα μπορούσε να προέρχεται από τον Άρη ή το Δία’, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Roman Asensio, ιδιοκτήτης του μπαρ, μιλώντας στο ισπανικό κανάλι Europa Press Televisión εξήγησε ότι πριν από 30 χρόνια, όταν ο ίδιος, ο πατέρας του και ο αδερφός του δούλευαν στον κάμπο, βρήκαν μια πέτρα που τους τράβηξε την προσοχή ‘εξαιτίας του βάρους της’. Κι αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισαν να την μεταφέρουν στο σπίτι.

Ο Roman αναφέρει ότι για να αποκτήσει η πέτρα λειτουργική χρήση, άρχισαν να την χρησιμοποιούν ‘για να πιέζει το χαμόν κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής σφαγής των χοίρων’, μια που το τεράστιο βάρος της ήταν ιδανικό γι’αυτήν τη δουλειά. Τώρα θυμάται ότι όλως περιέργως από την αρχή, η οικογένειά του αναφερόταν στην πέτρα ως ‘ο μετεωρίτης’, χωρίς να γνωρίζουν ότι ‘όντως ήταν και στην πραγματικότητα’.

Η τύχη του μετεωρίτη άλλαξε όταν, πριν από μερικά χρόνια, τα αδέρφια Asensio αποφάσισαν να έρθουν σε επαφή με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης για να προσδιορίσουν την πραγματική προέλευση αυτού του ευρήματος. Και ήταν αυτοί που ‘ανακάλυψαν ότι δεν πρόκειται για μία απλή πέτρα, αλλά για έναν μετεωρίτη που έπεσε στη Γη χιλιάδες χρόνια πριν’.

Τώρα, στο μπαρ των αδερφών Asensio έχουν ένα αντίγραφο που το Ινστιτούτο δημιούργησε γι’αυτούς, ενώ η αυθεντική πέτρα φυλάσσεται σε συλλογή. Είναι τέτοια η προσδοκία και η φιλοδοξία που έχει δημιουργήσει αυτό το γεγονός, που σκέφτονται ‘να την εκθέσουν σε μία βιτρίνα σαν διαφήμιση για το εστιατόριο’.

Αν και ήδη είναι γνωστό με ακρίβεια το παρελθόν των μεταλλικών μετεωριτών (υπάρχουν στον κόσμο πολύ λίγα κομμάτια όπως αυτός), το μέλλον του παραμένει ασαφές καθότι οι Asensio δεν γνωρίζουν την πραγματική αξία που θα μπορούσε να φτάσει στην αγορά μιας και αποτελούν κομμάτια πολύ “ψαγμένα” και για τα οποία προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουν είναι ότι γι’αυτούς ‘έχει μεγάλη συναισθηματική αξία’.

Εν τω μεταξύ, οι γείτονες της περιοχής δε σταματούν να δείχνουν την έκπληξή τους γι’αυτό το συμβάν – ένας απ’αυτούς, ο Javier de Paz, διαβεβαίωσε ότι έχει μετατραπεί ‘στο θέμα συζήτησης του χωριού’, τόσο που ορισμένοι όπως και ο ίδιος ‘ήδη έχουν αρχίσει τις εξορμήσεις στον κάμπο μήπως ανακαλύψουν και άλλες τέτοιες πέτρες’ παρόμοιων χαρακτηριστικών.

Πηγή: publico.es