Σε ανάκληση προϊόντων από την ελληνική αγορά, λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνέχεια των Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων δειγμάτων που ελήφθησαν μετά από σχετικούς ελέγχους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

synagermos-se-oli-tin-evropi-gia-to-kreas-alogou-1-315x236Ειδικότερα ανιχνεύτηκε DNA αλόγου στα παρακάτω προϊόντα:

– Σαλάμι “MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ” (ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ), σε συσκευασία των 200 γρμ., με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση “SIA GRAVENDALE” (LV A003355 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε.– ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα), στο οποίο ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8%.

– Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στον φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρμ., με ημερομηνία λήξης 31/10/2014, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση “VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D” (LV A002138 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος 1, Αχαρναί), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%.

– Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400 γρμ., με ημερομηνία λήξης 29/10/2015, που παράγεται από τη γαλλική επιχείρηση “ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES” (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ασπρόπυργος), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10%.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Νότιου Τομέα της Περιφέρειας, ζήτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Επιπλέον, έχουν σταλεί δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει επιπλέον το καταναλωτικό κοινό ότι περαιτέρω αναλυτική πληροφόρηση, σχετικά με το θέμα της παρουσίας κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας, βρίσκεται στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ (http://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/horse_meat_alertgr)