Η συμφωνία μεταξύ Eurogroup και Κύπρου προβλέπει:

Nicos_Anastasiades_Presidente_ChipreΧρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την κυπριακή οικονομία για την κάλυψη των δημοσιονομικών της αναγκών, και όχι, όπως ξεκαθαρίζεται στην απόφαση, για τους σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της.

Διασφαλίζει όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανεξαρτήτως του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που είναι αυτές κατατεθειμένες, σε αντίθεση με την αμέσως προηγούμενη απόφαση του Οργάνου που προέβλεπε εφάπαξ φορολόγηση 6,75 τοις εκατό για τις καταθέσεις αυτές.

Βάζει, ουσιαστικά, λουκέτο στη Λαϊκή Τράπεζα (CPB), η οποία σπάει σεκαλή και κακή. Οι καταθέσεις σε αυτή ύψους 100.00 ευρώ και πάνω (οι οποίες υπολογίζονται περί τα 4.2 δισεκατομμύρια ευρώ) θα τοποθετηθούν στην «κακή τράπεζα» με αβέβαιο μέλλον ανάκτησης.

Οι υπόλοιπες, «μικρές» καταθέσεις της Λαϊκής και το υγιές κομμάτι της θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Εκεί θα οδεύσουν και τα 9 δισ. ευρώ των υποχρεώσεων της Κύπρου προς τον Εκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA).

Το μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου θα υποστεί επίσης ισχυρή συρρίκνωση. Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεσμεύονται και θα υποστούν μεγάλες απώλειες μετά την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του Ιδρύματος και εωσότου καθοριστεί ποιο ποσό θα απαιτηθεί προκειμένου η τράπεζα να φθάσει σε ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Επιπλέον:

Το ύψος των απωλειών για τους μεγάλους (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέτες θα καθοριστεί πιθανότατα μέσα στην ημέρα κατόπιν τεχνικής επεξεργασίας από τις ομάδες ΕΕ και ΔΝΤ.

Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν προϋποθέτoυν έγκριση του Κυπριακού Κοινοβουλίου. Το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί με τα νομοσχέδια που πέρασαν πριν από τρεις ημέρες στην Κύπρο, ύστερα από πιέσεις της ευρωζώνης.

Mικροί και μεγάλοι μέτοχοι της Λαϊκής ουσιαστικά εξαλείφονται, εξέλιξη που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρόγραμμα διάσωσης χώρας της ευρωζώνης. Τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Κύπρου.

Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου τίθεται υπό καθεστώς επιτήρησης για πρακτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος με τη συμμετοχή αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς και ανεξάρτητου διεθνούς ελεγκτικού οίκου.

Εως 40% το κούρεμα

Η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισαν περίπου τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για για «κούρεμα» 30 – 40% στην Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο όπως επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ το ύψος του θα καθοριστεί στη συνέχεια.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Ως την αρχή του «τέλους στην αβεβαιότητα που πλανιόταν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κύπρο και την ευρωζώνη» ερμήνευσε τη συμφωνία του Eurogroup ο πρόεδρος του Οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σράθηκε στην πολιτική βούληση που επέδειξε η ευρωζώνη ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Κύπρου.

Εκτίμησε ότι η συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, διότι επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, την Λαϊκή και την Κύπρου.

ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρει ότι «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες».

Η κυρία Λαγκάρντ επισημαίνει ότι η συμφωνία «αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, μέσω μιας σαφούς στρατηγικής που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τον Κύπριο φορολογούμενο. Αυτή η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι το κλειδί για την στήριξη της ανάπτυξης», εκτιμά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ διατυπώνει, επίσης, την άποψη: «Πιστεύουμε πως το σχέδιο παρέχει μια σταθερή και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τα τοποθετεί σε μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη. Οι ομάδες προσωπικού του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για την Κύπρο θα εργαστούν τώρα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών».

Τέλος, αναφερόμενη στο ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ αναφέρει ότι σχεδιάζει να εισηγηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο σχετικά με την πιθανή οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ, τις επόμενες εβδομάδες».
Απόψεις
[box type=”info

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε «ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες τις διαπραγματεύσεις, καθώς οι επιλογές ήταν σκληρές και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά όλους αυτούς τους μήνες για να βρεθεί λύση.

Παραδέχθηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από το οικονομικό σοκ».

«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο κ. Ρεν που γνωστοποίησε ότι με τη σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου, Ν.Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών αναμένεται να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr