Στην Τράπεζα Πειραιώς περνούν τελικά η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα, όπως αποφασίστηκε μετά τη συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου θα μείνει ως έχει.

pireos_bankΜιχάλης Σάλλας: Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευθούν οι καταθέτες

Η συμφωνία έγινε με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους για την Κύπρο σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τράπεζα Πειραιώς ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση πού απηύθυναν στις ελληνικές τράπεζες η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπέβαλε πρόταση -προσφορά και επελέγη για την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή:

«Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.»

Το μεσημέρι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των Σαμαρά Αναστασιάδη που αποφασίστηκε να δοθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. «Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ταυτόχρονα, τη ρύθμιση του ζητήματος των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε και η κυπριακή Προεδρία. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, “σε σημερινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά”. Όπως επισημαίνεται, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα”.

“Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του”, καταλήγει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Πηγή: statesmen.gr