Η ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου αναμένεται να «χτυπηθεί» από την αιφνιδιαστική κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ να επιβληθεί τέλος στις καταθέσεις που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες, αναφέρει σε χθεσινό πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα Lloyd’s List.

port_hamburg_enΜεγάλη ανησυχία επικρατεί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα στην πολυεθνική κοινότητα των μεγάλων εταιρειών διαχείρισης στόλων οι οποίες έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια για έδρα τους την Κύπρο.

Πρόκειται κυρίως για ευρωπαϊκές εταιρείες ανάμεσά τους εταιρείες ελληνικών, γερμανικών ή σουηδικών συμφερόντων οι οποίες απασχολούν στα γραφεία τους 4.500 εργαζόμενους και στα πλοία τους περί τους 55.000 ναυτικούς.

Πηγές της Ακτής Μιαούλη, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ, εξηγούν ότι όλες αυτές οι εταιρείες έχουν υποστεί μεγάλη ζημία διότι αφενός έχουν σημαντικά κεφάλαια στις τράπεζες του νησιού και αφετέρου αυτές τις μέρες δεν μπορούν να δουλέψουν και φυσικά δεν γνωρίζουν τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου, Θωμά Καζάκο, σήμερα το επιμελητήριο αριθμεί 147 ναυτιλιακές εταιρείες από τις οποίες 60 ανήκουν απευθείας σε πλοιοκτήτες.

Πολλά πλοία, πολλοί λογαριασμοί

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών, Γιώργος Μούσκας, είπε στην LL ότι, αυτή τη στιγμή όλα είναι στον αέρα, φαίνεται όμως πως ότι συμβεί να επηρεάσει λιγότερο τους ίδιους τους εφοπλιστές και περισσότερο τις εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται πλοία για λογαριασμό τρίτων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί σήμερα να εκτιμήσει τι θα συμβεί αύριο στη Κύπρο ως ναυτιλιακό κέντρο διότι μπορεί οι εξελίξεις να απομακρύνουν κάποιες εταιρείες από αυτό ή τουλάχιστον να αποθαρρύνει κάποιες άλλες να το επιλέξουν για την εγκατάστασή τους.

Το 2011 η ναυτιλία εισέφερε το 6% με 7% του ΑΕΠ της χώρας. Διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας διαχείρισης πλοίων, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, εξήγησε στην LL ότι όταν κάποιος διαχειρίζεται 100 πλοία είναι επόμενο να διατηρεί μεγάλους λογαριασμούς στις τράπεζες του νησιού.

Ήδη η νορβηγικών συμφερόντων εισηγμένη Prosafe, έκανε γνωστό ότι διαθέτει στην Τράπεζα Κύπρου λογαριασμό 550.000 ευρώ ο οποίος μπορεί να «κουρευτεί» κατά 10% περίπου, ενώ από την άλλη πλευρά η Ocean Rig του Γιώργου Οικονόμου δήλωσε ότι η έκθεση της στην Κύπρο είναι σχεδόν μηδενική.

Πηγή: euractiv.gr