Την ώρα που η Λευκωσία διεξάγει συνομιλίες με τη Μόσχα για ρωσικές επενδύσεις, που αφορούν πιθανότατα τις εξορύξεις φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα, προκειμένου να σωθεί η οικονομία της, η Τουρκία αμφισβητεί οποιαδήποτε κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα, διεμήνυσαν Τούρκοι αξιωματούχοι μέσω του πρακτορείου Reuters.

BarrosoErdoganΤούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε (21/3) ανωνύμως στο Reuters ότι «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες κι η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της ‘νότιας Κύπρου’. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «η αποκλειστική χρήση του πόρου αυτού […] από τη ‘νότια Κύπρο’ αποκλείεται […] είναι απαράδεκτη».

«Συζητάμε όλα τα νομικά μέσα. Θα μπορούσαμε να θέσουμε το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε επίσης άλλα, πολιτικά και νομικά κανάλια» προσέθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters.

Η ΕΕ έχει δώσει διορία στη Λευκωσία ως τη Δευτέρα να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισ. ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας διεθνούς δανεισμού – σε διαφορετική περίπτωση, η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου της από την ευρωζώνη, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Κύπρος διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία για πιθανές ρωσικές επενδύσεις. Ο Κύπριος υπουργός Μιχάλης Σαρρής έχει αναφέρει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι ένα από τα θέλγητρα για τις ρωσικές επενδύσεις.

Πηγή: euractiv.gr