Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται στη Λευκωσία με στόχο να διαμορφωθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι της Τρόικα.

Nicos AnastasiadesΑμέσως μετά θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την τρόικα για να τους ενημερώσει. Πάντως χθες βράδι μετά την απόρριψη της πρότασης από το κυπριακό κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι το «πακέτο διάσωσης» για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι και εναπόκειται στη Λευκωσία να καθορίσει πώς θα χρηματοδοτήσεις τις ανάγκες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια για την εξεύρεση των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος , με την πιθανότητα η Ρωσία να διαδραματίζει και στις δύο περιπτώσεις έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Το ενδεχόμενο «εντός τρόικα» φέρεται να προβλέπει την επιβολή μίας εφάπαξ έκτακτης εισφοράς μονάχα στους κύπριους πολίτες, η οποία θα συνοδευτεί από την άντληση δανείων από κυπριακά ταμεία. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η παράταση αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε η Λευκωσία από την Ρωσία το 2011, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τη Μόσχα ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα κυμανθεί μεταξύ των 800 εκατομμυρίων και του 1 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα υποστηριχθούν μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην περίπτωση που η Κύπρος επιλέξει να κινηθεί «εκτός τρόικα», θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της κυρίως με Ρωσική βοήθεια. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την παραχώρηση στρατηγικού ρόλου στη Ρωσία στο τερματικό φυσικού αερίου, αλλά και την επιζήτηση νέου δανείου, με ευνοϊκούς όρους, καθότι η Λευκωσία δεν θα λάβει τα 10 δισ. ευρώ διάσωσης από την τρόικα.

Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος να μην δοθεί ρευστότητα από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες, προβλέπεται η απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου

Η Λαϊκή Τράπεζα φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τεσσάρων ρώσων επενδυτών. Παράλληλα, δεν αποκλείεται ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ, που κατέχει ήδη το 10% της Τράπεζας Κύπρου, να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου του ιδρύματος με 1- 1,5 δισ

Πάντως χθες μετά την καταψήφιση απο την Κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η επικοινωνία διήρκεσε μίση ώρα και πήγες έκαναν λόγο για γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις σχέσεις των δυο χωρών, ενόψει και της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών τους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επίσης, προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Μόσχα σε όποιο χρόνο θεωρεί κατάλληλο, όπως δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος Τύπου Dmitri Pesquof.

Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες το βράδι με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού «όχι».

Ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε και με τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μετά την επικοινωνία των κυρίων Παπούλια και Αναστασιάδη, ο έλληνας πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Πηγή: euractiv.gr