Ο Vladimir Putin είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επέλεξε να συναντήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, σε μια προσπάθεια να χαράξει τη «νέα κατεύθυνση» των κινεζορωσικών σχέσεων.

putin-hu-jintao-handshake-02Οι δύο ηγέτες θα ωθήσουν την κινεζορωσική στρατηγική σχέση τους σε υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν Κινέζοι και Ρώσοι εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Novosti.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Wan Chengcai από το Κέντρο Διεθνών Σπουδών Xinhua, οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν για σχέδια οικονομικής συνεργασίας που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της αύξησης του όγκου των διμερών συναλλαγών σε 155 δις ευρώ μέχρι το 2020.

Δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βιώνει μια υποτονική ανάκαμψη, οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν, επίσης, τις διεθνείς τάσεις και κοινές προκλήσεις, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον τότε Κινέζο πρόεδρο Hu Jintao και έδωσαν «όρκους συνεργασίας» για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων των χωρών τους, υπογράφοντας παράλληλα πάνω από 10 εμπορικές συμφωνίες κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

«Ο πρόεδρος Putin και εγώ συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων ως διπλωματική προτεραιότητα», είχε υπογραμμίσει ο κινέζος πρώην πρόεδρος Hu Jintao.

Η επίσκεψη του Xi δείχνει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Κίνας, ενώ οι δύο χώρες θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του διεθνούς συστήματος, είπε ο Wu Enyuan, ερευνητής των ρωσικών σπουδών στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.

Η επιλογή της Ρωσίας ως πρώτου προορισμού του Xi δείχνει συνέχεια και σταθερότητα για τις κινεζορωσικές σχέσεις, το οποίο συνεπάγεται ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθεί, ανεξαρτήτως του ποιος οδηγεί τις δύο χώρες, δήλωσε ο Alexander Lomanov από το Ινστιτούτο Σπουδών της Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η επίσκεψη του Xi έχει περισσότερο συμβολικό παρά πρακτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ της νέας ηγεσίας των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Lomanov.

Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχουν εξελιχθεί, ενώ έχουν θεσπιστεί μηχανισμοί ανταλλαγής αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα και από τα δύο κυβερνώντα κόμματα.

Επιπλέον, οι δύο χώρες έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες θέσεις σε παγκόσμια θέματα, όπως τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, τη κλιματική αλλαγή, τη επισιτιστική ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια.

Πριν την αναχώρηση για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος της Κίνας, ο Xi συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Jacob J. Lew. Ο Lew είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που συναντά ο XiJinping έχοντας λάβει το αξίωμα του προέδρου.Μετά τη Ρωσία θα συνεχίσει την περιοδεία του στις αφρικανικές χώρες, Τανζανία, Νότια Αφρική και Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ αναμένεται να παρευρεθεί στην πέμπτη Σύνοδο Κορυφής των BRICS χωρών – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – στην πόλη Durban της Νότιας Αφρικής.

Η επερχόμενη περιοδεία έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, καθώς θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την κινεζική διπλωματία, η οποία τάσσεται υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και προωθεί ‘‘win-win’’ συνεργασία με άλλους λαούς.

Πηγή: euractiv.gr