Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy ανακοίνωσε στη βελγική τηλεόραση χθες (17 Μαρτίου) ότι το τέλος της θητείας του στην ΕΕ την 1η Δεκεμβρίου του 2014, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

Herman-Van-Rompuy-006«Μέλη της οικογενείας μου είναι στις εκλογικές λίστες», είπε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα ‘De Zevende Dag’ του φλαμανδικού καναλιού VRT.

«Αυτοί που θέλουν να ψηφίσουν για έναν Van Rompuy θα μπορέσουν να το κάνουν», είπε αναφερόμενος στις βελγικές εκλογές του 2014.

«Το τέλος του 2014 θα είναι το τέλος της πολιτικής μου καριέρας», συνέχισε.

Οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2014 ενώ οι βελγικές εθνικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για δύο μήνες αργότερα.

Ο Rompuy είναι ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το εν λόγω πόστο δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη προβολή στην ΕΕ καθώς και συνέχεια στη δράση της.

Η οικογένεια του Rompuy έχει καλή εκπροσώπηση στη βελγική πολιτική σκηνή, ο αδερφός του Eric είναι μέλος του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Η αδερφή του Tine είναι μέλος ενός μικρού αριστερού κόμματος, του Κόμματος των Εργατών Βελγίου.

Ο γιος του Peter επίσης είναι μέλος του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου ενώ η σύζυγός του Geertrui είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας Rhode-Saint-Genèse.

Πηγή: euractiv.gr