Οι Ρομά που ζουν στη Γαλλία εξετάζουν νομική δράση εναντίον του υπουργού εσωτερικών Manuel Valls ύστερα από δηλώσεις του σε συνέντευξη ότι οι μετανάστες Ρομά από Βουλγαρία και Ρουμανία δεν θέλουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

YemenΣε συνέντευξη με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro στις 15 Μαρτίου, ο Valls είπε ότι περίπου 20,000 Ρομά μετανάστες από Βουλγαρία και Ρουμανία που ζουν σε 400 καταυλισμούς δεν ενδιαφέρονται να ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία.

Αυτό, είπε, συμβαίνει για «πολιτισμικούς λόγους ή επειδή βρίσκονται στα χέρια δικτύων επαιτείας και πορνείας».

Ο σοσιαλιστής Valls που συνέχισε τις πολιτικές επαναπατρισμού της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης, υπερασπίστηκε τις επιδρομές της αστυνομίας για τη διάλυση των καταυλισμών των Ρομά κοντά στο Παρίσι, τη Λυών και τη Λιλ, για λόγους υγείας και ασφάλειας.

Η ομάδα ακτιβιστών «Φωνή των Ρομά» είπε ότι τα σχόλια του Valls είναι «ψέματα» που έχουν ως στόχο να δυσφημήσουν μια ολόκληρη κοινότητα.

«Αυτή η συνέντευξη είναι κακό σημάδι», τόνισε η ομάδα σε δήλωσή της. «Σηματοδοτεί την σκλήρυνση της πολιτικής που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2003, όταν ο [πρώην πρόεδρος] Nicolas Sarkozy έγινε υπουργός εσωτερικών».

Εξετάζοντας και καταγγελία κατά του γάλλου υπουργού, η Φωνή των Ρομά τόνισε ότι θα αναφέρει τις τελευταίες δηλώσεις του στην Κομισιόν, η οποία και έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της γαλλικής πολιτικής διάλυσης των παράνομων καταυλισμών και επαναπατρισμού των Ρομά σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Οι απελάσεις των μεταναστών Ρομά στις χώρες καταγωγής τους «ποτέ δεν ήταν λύση» στο πρόβλημα, προσθέτει η ΜΚΟ.

Γαλλία και Ρουμανία υπέγραψαν συμφωνία για εθελούσιο επαναπατρισμό των Ρομά τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Πηγή: euractiv.gr