Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είπε χθες (18 Μαρτίου) ότι θα συνεργαστεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, μετά το σοκ που προκάλεσε η απόφαση για επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου.

merkel_barozo«Στις πολιτικές μας λειτουργίες έχουμε εργαστεί ώστε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά», είπε η Merkel, μιλώντας μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο François Hollande και τον πρόεδρο της Κομισιόν José Manuel Barroso λίγο πριν τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους βιομηχάνους όπου συζητήθηκε η ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

«Το κάναμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όπως συμβαίνει στις μέρες μας με την Κύπρο. Και εδώ επίσης θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ θα παραμείνει σταθερό συνολικά», υπογράμμισε.

H κυπριακή ηγεσία προσπαθεί να αναθεωρήσει το σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης το Σαββατοκύριακο μετά τις οξύτατες πολιτικές αντιδράσεις, και την μεγάλη πτώση του ευρώ στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Προσπαθώντας να υπογραμμίσει τη θετική και ευρωπαϊκή δυναμική, ο Barroso πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση να κάνει περισσότερα και καλύτερα.

«Έχει τα μυαλά ώστε να υπερέχει σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει το μοντέλο της κοινωνίας που μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και που αξίζει να διατηρήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε. Και έχει επίσης ταυτόχρονα τη σεμνότητα να αποδεχθεί ότι πολλά πράγματα μπορούν να διορθωθούν και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ώστε να υλοποιήσουμε πολλά από τη δουλειά μας», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παραμείνουμε στην πορεία.

Πηγή: euractiv.gr