Πρόγραμμα με τίτλο «Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο» ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε 3.000 νέους ανέργους, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, που έχουν τελειώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να εκπαιδευτούν για να ιδρύσουν την δική τους αγροτική μονάδα.

XORAFIAΤο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα προκηρύσσονταν τον Μάρτιο αλλά τελικά ίσως καθυστερήσει και είναι πιθανόν να ανοίξει στο δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Η δράση «επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο» περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες ενεργειών:

Συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, σε θέματα επιχειρηματικότητας, έναρξης και διαχείρισης αγροτικής μονάδας, καθώς και σε κάποια τεχνική θεματική ενότητα, όπως π.χ. μελισσοκομία, εκτροφή σαλιγκαριών, τυροκομία, καλλιέργεια και αξιοποίηση φαρμακευτικών φυτών κλπ. Η κατάρτιση θα διακρίνεται σε θεωρία 30% και πρακτική 70%.

Συμβουλευτική, σχετικά με την προετοιμασία και ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, την επιλογή του είδους της επιχειρηματικής δράσης και του τρόπου διαχείρισής της, καθώς και την ενημέρωση για πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης.

Υποβοήθηση επενδυτικής δραστηριότητας, η οποία αποτελεί συνέχεια της συμβουλευτικής και περιλαμβάνει την καθοδήγηση των ωφελουμένων στη σύνταξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων και την εφαρμογή της επένδυσης, την εξεύρεση κονδυλίων έναρξης και τον εντοπισμό ενδιαφερομένων επενδυτών.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος

Στόχοι του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο» αποτελούν:

-Η προώθηση ανέργων νέων ηλικίας έως 35 ετών στην απασχόληση, μέσω της βελτίωσης των δεξιοτήτων τους στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

– Η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα.

Φορέας του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο» αναμένεται να είναι ο ΟΑΕΔ, ενώ οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος περιλαμβάνουν:

-Κατάρτιση με εκπαιδευτικό επίδομα 5 € ανά ώρα.

-Συμβουλευτική υποστήριξη (mentoring) των νέων επιχειρηματιών, η οποία ανέρχεται κατά μέγιστο σε 3.000 €.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 12.780.000 ευρώ και υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας.