Αποτελεί συχνό φαινόμενο στις μέρες μας δυστυχώς η παράνομη υλοτόμηση των δασών. Τα περιστατικά πλέον είναι συχνά σε αρκετές περιοχές ανά την Ελλάδα. Στις 3105 έφτασαν οι μηνύσεις για παράνομη υλοτομία το 2012 σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου περιβάλλοντος. Νούμερο εξωπραγματικό και πρωτοφανή στα χρονικά.

lathroulotomiaΧωρίς κανένα ενδοιασμό οι διάφοροι επιτήδειοι ξυλεύουν τα δασοπονικά είδη, με σκοπό φυσικά το κέρδος χωρίς να υπολογίζουν τις ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλούν. Μία από αυτές σίγουρα είναι οι πλημμύρες, φαινόμενο το οποίο συνέβη πρόσφατα στην Αθήνα. Όπως αποδεικνύεται έμπρακτα, τα μέτρα προστασίας των δασών είναι διάτρητα και αναποτελεσματικά.

Όμως, με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, προτείνονται κάποια μέτρα τα οποία είναι ικανά να μειώσουν τις παράνομες υλοτομίες. Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών τα οποία μεταφέρουν ξύλα κατά τι βραδινές ώρες. Διαρκείς έλεγχοι σε διάφορα σημεία της χώρας και ειδικά στο εθνικό οδικό δίκτυο από τα δασαρχεία αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία. Η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ κρίνεται απαραίτητη και θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί νωρίτερα η συνδρομή της στο έργο των δασικών υπηρεσιών. Και φυσικά οι ομάδες εθελοντών πολιτών είναι δυνατόν να δώσουν ένα δυνατό χτύπημα στην παράνομη υλοτομία.

Τέλος, πολλοί συχνοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων οι οποίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια από το ΣΔΟΕ και με την συνδρομή της δασικής υπηρεσίας θα αποδειχθούν αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Αυτές είναι μερικές από τις λύσεις που προτείνονται, ώστε να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης υλοποίησης αυτών των μέτρων. Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις με τους αρμόδιους φορείς να αργούν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο δασικός πλούτος της χώρας αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της, ο οποίος πρέπει να προστατευτεί στο ακέραιο.

του Αντώνη Φαναριώτη  (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ.)