……..έλα να χαθείς μέσα σε γλυκά όνειρα εσύ είσαι το φεγγάρι μου, εσύ ο ήλιος μου……..….μη κάνετε φασαρία να μη ξυπνήσει το παιδί μου είμαι τόσο ευτυχισμένη που σε βρήκα. Θα σου τραγουδάω συνέχεια το νανούρισμα για να χαμογελάς μέσα στον ύπνο σου και να διαλέγεις τέτοια γλυκά ωραία όνειρα………..ΙΝΔΙΚΟ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ

Νάνι-νάνι μωράκι, η μαμά σου έρχεται να σε θηλάσει, έρχεται και ο πατέρας να σου πάρει μπισκότα…….ΣΚΛΑΒΟΙ-ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ

Παιδί μου μη κλαις όλα εδώ είναι ωραία , προσπάθησε να κοιμηθείς……ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ-ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ

Βασιλιά μου σε βλέπω σαν αστέρι μου……… χορεύω ζαλισμένος από τη χαρά που σε έχω…………ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ

……..σήμερα στις 6 η ώρα το πρωί στη μάχη ο πατέρας σου σκοτώθηκε κοιμήσου…..κοιμήσου παιδί μου…….ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ

Νανουρίσματα μαζί με τα αποτροπαϊκά τους σύμβολα, ήχοι και εικόνες μεταφερμένα από όλο τον κόσμο, από το λατρεμένο μου Ξηρολίβαδο μέχρι τη μακρινή Κίνα. Τα άκουσα και τα είδα στην έκθεση LULLABY MONSTERS ON THE ROAD, την πρώτη έκθεση της ομάδας 1mm.

Τα άκουσα, ηχογραφημένα, μέσα από καθαρές φωνές γυναικών και τα «είδα» μέσα από φωτογραφίες γυναικείων μορφών αλλά και τις φωτογραφίες των αποτροπαϊκών συμβόλων τους. Όλα αυτά τα ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα παρουσιασμένα έξυπνα και με ιδιαίτερη ευαισθησία από την ομάδα 1mm.

Στο ένα τμήμα της έκθεσης το κάθε νανούρισμα παρουσιάζεται σκηνοθετημένο στο δικό του χώρο. Σε μεταφέρει σε άλλες χώρες, σε διαφορετικές ανθρώπινες ιστορίες και προσωπικά βιώματα, σε άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες κάποιες οικείες κάποιες όχι και τόσο. Ωστόσο ακόμα και τα πιο μακρινά στη δική μας γλώσσα νανουρίσματα ……….σε ηρεμούν…….σε γλυκαίνουν μέσα σου………σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο……… στις παιδικές σου μνήμες………Τα συνοδεύουν τα δικά τους αποτροπαϊκά σύμβολα και αυτά το ίδιο απλά, ανθρώπινα , φέρνουν καλή τύχη και προστατεύουν από το «κακό μάτι».

Στο άλλο τμήμα της έκθεσης παραθέτονται με τη βοήθεια σύγχρονων οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες αναφορικά στις πολιτισμικές και ψυχολογικές εκφάνσεις των νανουρισμάτων μέσα στο χρόνο.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τα μέλη της ομάδας όταν ακόμα συνέλεγαν στοιχεία για το έργο τους. Η έκθεση τους επιλέχθηκε, καθόλου τυχαία εκτιμώ, μέσα από το ετήσιο Ανοιχτό Κάλεσμα Διεπιστημονικότητας και Εφαρμοσμένων Τεχνών που οργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά από το metamatic:taf και αφορά σε καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, δημιουργικούς επαγγελματίες κτλ. έως 35 ετών. Ο σκοπός του καλέσματος ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους νέους να ανακαλύψουν τις επικαλυπτόμενες περιοχές μεταξύ διαφορετικών ανεξάρτητων πεδίων και να προτείνουν μια έκθεση διεπιστημονικού περιεχομένου. Η παρθενική έκθεση των 1 mm αποτελεί ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα και η ομάδα φιλοδοξεί να την «ταξιδέψει» και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Αναφορικά σε αυτό η επιμελήτρια της έκθεσης Μαριάννα Ζήκου μας είπε:

«Η έκθεση “Lullaby Monsters on the Road” αποτελεί ένα εν εξελίξει ερευνητικό έργο που επεκτείνεται συλλέγοντας και παρουσιάζοντας νέο υλικό από τους τόπους που φιλοξενείται. Η ερευνητική και εκθεσιακή ομάδα 1mm και οι συνεργάτες της ευελπιστούν οι πολιτιστικοί φορείς και οι δημοτικές αρχές να στηρίξουν και να υποδεχτούν την έκθεση δημιουργώντας ένα σύγχρονο πολιτισμικό γεγονός.»

​”Ελάτε φίλοι μου. Ποτέ δεν είναι αργά να ανακαλύψουμε έναν καινούργιο κόσμο”. Alfred Tennyson, 1809-1892, Άγγλος ποιητής

Μπορείτε παρακάτω να δείτε φωτογραφίες από την έκθεση LULLABY MONSTERS ON THE ROAD καθώς και διάφορες πληροφορίες σε σχέση με την ομάδα. Προσωπική μου ευχή η Βέροια να είναι ένας από τους σταθμούς της. Σας ευχαριστώ 1mm! Καλή συνέχεια!

Η ομάδα 1mm είναι οι: Μαριάνα Ζήκου (Επιμέλεια), Λία Δεσποτίδου (Κοινωνιολόγος), Όλγα Χήρα (NYIP Professional Photographer), Ανδρονίκη Kυριακούλη (Multimedia Production & Design), Μαρία Σωτ. Γιαννάκη (Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.)

Απο την Δήμητρα Καφέ για το Κάθε Μέρα