Τα έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν μέχρι στιγμής αδειοδοτηθεί (2, 3, 9, 10, 11 και 12) μπορεί να περιέχουν αποθέματα φυσιικού αερίου της τάξης των 40 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf), ή 1 τρισ. κυβικών ποδιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι με την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών, η Κύπρος θα μπορούσε το 2020 να εξάγει υγροποιημένο ΦΑ της τάξης των 2 tcf ετησίως.

noble_oil_platformΣύμφωνα με το StockWatch, σε ομιλία του στο 2ο ενεργειακό συμπόσιο υπέδειξε εκ νέου την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των σχεδιασμών εκμετάλλευσης του ΦΑ για να μην μείνει η Κύπρος εκτός εξελίξεων.

«Τα κοιτάσματα ΦΑ στα έξι τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 40 tcf», ανέφερε ο κ. Έλληνας, λέγοντας πως οι ενεργειακοί κολοσσοί ΕΝΙ/KOGAS και η γαλλική TOTAL που υπέγραψαν συμβόλαια για τα οικόπεδα 2,3 και 9 και 10 και 11 αντίστοιχα θα κάνουν πολλές ερευνητικές γεωτρήσεις στο σύντομο μέλλον που θα στοιχίσουν γύρω στα $2 δισ.

«Όλες οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι το τεμάχιο 9 έχει πολύ περισσότερο ΦΑ σε σύγκριση με το 12, ίσως και διπλάσιο», είπε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά που είπαμε μέχρι τώρα αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η Λεβαντίνη κατέχει τα 122 tcf που μας είπε η USGC (Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών) και η Κύπρος τα 60 tcf. Είμαστε σίγουροι αλλά αυτό χρειάζεται να αποδειχθεί με εξορύξεις».

Για το τεμάχιο 12, ο κ. Έλληνας αφού είπε πως η Noble εκτιμά ότι υπάρχει και άλλο κοίτασμα στο τεμάχιο, πέραν των 7 tcf, πρόσθεσε ως ο σχεδιασμός προνοεί ότι το 2015 θα καταρτιστεί η τελική επενδυτική απόφαση και ότι το 2018 θα έλθει φυσικό αέριο και αρχίζουμε εξαγωγές LNG στο τέλος του 2019, με τα έσοδα να αρχίζουν να εισρέουν γύρω στο 2020 (μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων).

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης των έργων υποδομής και υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Μιλούμε για το τι θα κάνουμε, πήραμε αποφάσεις για το τερματικό αλλά δεν eπροχωρήσαμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες δομές ώστε το τερματικό στο Βασιλικό να γίνει πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι αν η Κύπρος καθυστερήσει τους σχεδιασμούς της, η Noble θα δώσει προσοχή στην ανάπτυξη του ισραηλινού τεμαχίου Λεβιάθαν, ενώ οι ΕΝΙ και η Total θα δώσουν σημασία στα μεγάλα κοιτάσματα που κατέχουν στη Μοζαμβίκη.

Σύμφωνα πάντα με το StockWatch, ο κ. Έλληνας απέρριψε εκ νέου ως μη συμφέρουσα την επιλογή μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και του αγωγού Ναμπούκο.

Είπε κατ΄ αρχήν ότι με τέτοιες εκτιμήσεις ύπαρξης αποθεμάτων, δεν μπορεί ένας αγωγός να μεταφέρει τα αποθέματα αυτά μέσω Τουρκίας, αλλά «θα θέλαμε ένα σπαγέτι από αγωγούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι ο Επίτροπος για την Ενέργεια της ΕΕ τάσσεται υπέρ της μεταφοράς του κυπριακού ΦΑ μέσω Τουρκίας προκειμένου ο αγωγός Ναμπούκο να είναι βιώσιμος.

Υπέδειξε ότι αν μεταφερθεί το ΦΑ μέσω Τουρκίας, υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα αυτή «να μετατραπεί σε μια νέα Ουκρανία».

Πηγή: energypress.gr