Την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για «κοινή» αντιμετώπιση της διαφθοράς στον αθλητισμό και την εισαγωγή κοινών ποινών για τα «στημένα» παιχνίδια, εξέφρασε σε χθεσινό της (14 Μαρτίου) ψήφισμα η Ευρωβουλή, με πολλούς ευρωβουλευτές να παραδέχονται ότι η κατάσταση με τα στημένα θέτει πλέον σε κίνδυνο την ακεραιότητα του αθλητισμού.

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν σχετική έκθεση της Κομισιόν για τα στημένα παιχνίδια και υπογράμμισαν την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των ιθυνόντων του αθλητισμού, από τις ομάδες μέχρι τις δικαστικές αρχές και τους διαχειριστές τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

«Το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων και η διαφθορά αποτελούν σήμερα τις σοβαρότερες απειλές για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τις αθλητικές αρχές στην αντιμετώπισή τους», είπε η Κύπρια Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης και αθλητισμού, Αντρούλλα Βασιλείου, αναφερόμενη παράλληλα στο πρόσφατο σκάνδαλο στημένων αγώνων στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή που έχει αναλάβει πλέον η Europol.

Χουντής: Το «στοίχημα» υπέσκαψε τα θεμέλια των αθλημάτων

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της Ολομέλειας, τόνισε ότι το φαινόμενο των στημένων αγώνων έχει πάρει «τεράστιες διαστάσεις» και επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εθνικές αρχές που «είτε δεν θέλουν είτε αδυνατούν να πάρουν μέτρα».

«Το αυτοδιοίκητο που επικαλούνται πολλές φορές δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να μην προχωρήσουμε σε αυστηρά μέτρα και κυρώσεις προκειμένου να υπερασπίσουμε, χωρίς αυταπάτες, στο μέτρο του δυνατού, τον αθλητισμό ,τα ιδεώδη του για τη νέα γενιά», είπε.

«Η ακραία εμπορευματοποίηση και η καθιέρωση του νόμιμου και του παράνομου στοιχήματος υπέσκαψε τα θεμέλια των αθλημάτων και κυρίως του ποδοσφαίρου», συνέχισε.

Στο στόχαστρο οι «παράδεισοι» στοιχημάτων της Ασίας

Το ψήφισμα καλεί τις εθνικές αρχές των κρατών μελών να θεσπίσουν εθνικά όργανα για τον καλύτερο συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τα στημένα παιχνίδια ενώ προτείνει και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο εν λόγω πεδίο.

Προτείνει επίσης τη σύσταση κοινών μονάδων ερευνών για τις ιστοσελίδες παράνομων στοιχημάτων σε όλη την ΕΕ ενώ καλεί παράλληλα την Κομισιόν να εντοπίσει τους «ασιατικούς παράδεισους στοιχημάτων» με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με το παράνομη στοίχημα και τα στημένα παιχνίδια.
Απόψεις
«Το πρόβλημα των στημένων αγώνων είναι εξαιρετικά σοβαρό. Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και η Ευρώπη χρειάζεται διεθνείς λύσεις. Γι ‘αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός διεθνούς «Watchdog» στησίματος αγώνων που θα συλλέγει και αναλύει στοιχεία σχετικά με όλες τις μορφές της διαφθοράς στον αθλητισμό και θα προάγει τις έννοιες της καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Ευρωβουλής, Morten Løkkegaard.

Πηγή: euractiv.gr